Najim Laachraoui, a l'esquerra, i Brahim al-Bakraoui, al centre, a l'aeroport de Brussel·les
Najim Laachraoui, a l'esquerra, i Brahim al-Bakraoui, al centre, a l'aeroport de Brussel·les
Brussel·les

El ministre belga admet que hi va haver negligència en la gestió del cas Al-Bakraoui

Es confirma que el segon terrorista suïcida de l'aeroport belga és Najim Laachraoui

RedaccióActualitzat

El ministre belga de l'Interior, Jan Jambon, ha admès que hi va haver negligència en la gestió del cas d'un dels presumptes autors dels atemptats de Brussel·les, Brahim al-Bakraoui, i que no es va fer "res essencial" en la seva expulsió des de Turquia cap a Holanda.

En una compareixença davant el Parlament Belga, Jambon ha considerat "inacceptable" que el funcionari belga que va saber que havia estat detingut a Turquia no fos "prou proactiu, ni compromès amb un dossier on des del principi podíem pensar que es tractava de terrorisme":

"Considero que, com a responsable de la Policia, he d'assumir responsabilitats, no la culpabilitat, no tinc res a veure amb la culpabilitat, però sí amb la responsabilitat política".

Erdogan va informar dels fets dimecres

Brahim al-Bakraoui, un dels atacants suïcides de l'aeroport de Brussel·les, va néixer a la capital belga el 9 d'octubre de 1986. En una conferència de premsa de dimecres passat a Ankara, Erdogan va dir que Turquia havia detingut Ibrahim al-Bakraoui el juliol del 2015, i el va deportar cap a Europa després d'advertir les autoritats belgues de vincles terroristes de Bakraoui. Però Brahim al-Bakraoui va ser posat en llibertat de totes maneres.

Es confirma que el segon terrorista suïcida de l'aeroport belga és Laachraoui

La fiscalia federal belga ha confirmat que el segon terrorista suïcida de l'aeroport de Zaventem, a Brussel·les, és Najim Laachraoui, vinculat també als atemptats del 13-N a París.

Laachraoui és el sospitós que apareix a l'esquerra en la fotografia en què es veuen tres suposats autors dels atemptats i que va ser difosa per la policia belga dimarts passat.

La fiscalia va concretar que la seva identitat s'ha pogut establir després de les proves d'ADN i les tasques de recerca de les últimes hores.

Laachraoui, nascut el 18 maig de 1991, també era investigat pel Ministeri Públic en relació amb els atemptats del novembre a París, amb 130 morts.

En el marc d'aquest dossier, la Fiscalia ha recordat que el passat 4 de desembre es va difondre una notificació de recerca sobre Salah Abdeslam, presumpte cervell de l'aparell logístic dels atacs de París i detingut fa una setmana, que es va traslladar en dues ocasions a Budapest el setembre de l'any passat en un vehicle llogat.

El 9 de setembre Abdeslam va ser objecte d'un control policial a la frontera entre Hongria i Àustria a bord d'un vehicle Mercedes, en companyia de dues persones que utilitzaven falses identitats belgues, com a de Samir Bouzid i Soufiane Kayal.

La investigació duta a terme ha permès determinar que la falsa identitat de Kayal corresponia en realitat a Laachraoui, que va viatjar a Síria el febrer del 2013 i que va llogar un habitatge a Auvelais, sud de Bèlgica, objecte d'un registre policial el 26 de novembre passat.

La policia va trobar traces d'ADN de Laachraoui a la casa de Auvelais i en l'apartament del carrer Henri Bergé, al districte de Brussel·les de Schaerbeek, que hauria estat utilitzat pel grup terrorista.

També va trobar aquestes traces a l'armilla explosiva, en un tros de teixit utilitzat a la sala d'espectacles parisenca Bataclan i en una bomba a l'Estadi de França, segons la fiscalia.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut