El pa del Forn del Passeig que ha guanyat el premi de millor pa de pagès català 2017
El pa del Forn del Passeig que ha guanyat el premi de millor pa de pagès català 2017
Barcelona

El millor pa de pagès de Catalunya es fa a Barcelona

El Forn del Passeig és el guanyador del concurs organitzat pel Consell Regulador del Pa de Pagès Català

RedaccióActualitzat

El Forn del Passeig - del Passeig Fabra i Puig, de Barcelona -, que té una botiga a Nou Barris i tres a Sant Andreu, és el forn que, aquest 2017, fa el millor pa de pagès de tot Catalunya. Així ho ha reconegut el Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida del Pa de Pagès Català, que ha atorgat el primer premi al propietari d'aquesta fleca, Miquel Guich.

El jurat ha premiat el gust, el color i la textura del pa. Miquel Guich també destaca les propietats saludables del seu producte.

"Aconseguim trencar les cadenes de gluten i els midons molt bé i d'aquesta manera el producte, a part de ser d'altíssima qualitat, no és un pa pesat, no fa mal de panxa i la gent que té una mica d'intolerància al gluten el pot menjar."

 

El secret d'un bon pa és la matèria primera, la fermentació i el repòs de la massa, uns aspectes que també tenen en compte els altres finalistes del concurs Andreu Bertran, del Forn Mistral, de Barcelona), Jordi Morera, de L'Espiga d'Or, de Vilanova i la Geltrú), Ernest Righetti, de Ca la Churra, de Gavà, i Manel Turull, de la Fleca Turull, de Terrassa.


Aposta pel pa artesà


La producció del pa artesà, gairebé d'autor, com el pa de pagès premiat, és una de les reivindicacions del Dia Mundial del Pa, que s'ha celebrat aquest dilluns.

Els flequers reclamen a l'administració i al consumidor una aposta per aquest tipus de pa i pels forns tradicionals. Demanen que es reguli la retolació dels establiments, i que restaurants i escoles ofereixin un producte de qualitat i no pa de massa congelada.

En aquest sentit, la fleca tradicional reclama que no es pugui obrir un forn sense tenir formació en el sector, que només puguin estar retolats com a forns artesans aquells que elaboren el seu propi pa, així com campanyes de consum de productes artesanals.

A la Federació Catalana d'Associacions de Gremis de Flequers, però, són optimistes davant el ressorgiment de la nova flequeria, amb pans d'autor i amb una personalitat pròpia i pans elaborats amb blats de productors del territori, que compten amb una bona acceptació per part del consumidor.

El sector de la fleca artesana està integrat a través dels diferents gremis d'arreu del país per unes 1.200 fleques, que representen uns 5.000 punts de venda. El sector dona feina a unes 12.000 persones a Catalunya.

El consum de pa a Catalunya ha disminuït en els dos darrers anys. Durant el 2016, cada català va consumir, de mitjana, 34,65 quilos anuals de pa, un 1,4% menys que l'any anterior.

La mitjana europea es va situar en els 60 quilos per persona i any mentre l'OMS recomana menjar-ne 90 quilos anuals per persona.

 

 

Anar al contingut