Barcelona

El microones i l'estrès no estan relacionats amb el càncer

L'Institut Català d'Oncologia ha descartat que els microones o l'estrès estiguin relacionats amb la malaltia. A més, desmunta altres creences coincidint amb el Dia Mundial contra el Càncer.

RedaccióActualitzat
El Departament de Salut de la Generalitat i l'Institut Català d'Oncologia han fet pública, coincidint amb el Dia Mundial contra el Càncer, una llista de mites i falses creences sobre aquesta malaltia estesos entre la població. L'objectiu és mirar de combatre'ls i millorar la informació que té la població sobre la relació entre hàbits de vida i càncer.

Els microones o l'estrès no tenen cap relació amb el càncer i en cap cas n'afavoreixen l'aparició. A més a més, el càncer, per regla general, no és hereditari. El doctor Ignacio Blanco, de l'Institut Català d'Oncologia, ha explicat que "no tenim en data d'avui cap estudi que ens pugui indicar que aquests elements s'associen amb un incidència més gran del càncer."

En el cas de l'estrès, l'especialista en càncer ha matisat que, si bé el fet de tenir-ne no augmenta directament el risc d'agafar càncer, "sí que és veritat que aquelles persones que tenen estrès normalment són persones que no porten una vida del tot saludable".

Per la seva banda, el doctor Josep Alfons Espinàs, del Pla Director d'Oncologia, ha desmuntat la creença que les persones positives es curen abans. "El diagnòstic de càncer és un moment dur en la vida de qualsevol persona i és normal estar trist, enfadat i amb un cert grau de depressió. Però això no vol dir que les persones més positives tinguin més possibilitats de curar-se", ha assegurat.

Un altra falsa idea que els metges han mirat de combatre és la percepció que cada cop hi ha més persones que tenen càncer.

Augmenta la supervivència

Pel que fa a la probabilitat de sortir-se'n, cal saber que en els últims 10 anys la taxa de supervivència dels malalts de càncer s'ha incrementat un 10% en els homes i un 5% en les dones. És una dada que han fet pública l'Institut Català d'Oncologia i el Departament de Salut, coincidint amb la celebració del Dia Mundial contra el Càncer.

Els morts per càncer es redueixen un 2% cada any a Catalunya.



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut