El mercat de la desesperació: tràfic clandestí d'òrgans als camps de refugiats de Turquia

La televisió pública alemanya ha destapat que les màfies turques tenen una xarxa de tràfic d'òrgans. Hi ha refugiats que es venen --literalment-- un ronyó per poder tenir recursos per subsistir i intentar creuar la frontera

Oriol SerraActualitzat

Les màfies imposen les seves normes a les diferents estacions de la ruta de la desesperació. I les persones que ho han deixat tot enrere es veuen, sovint, obligades a satisfer el preu que els demanen.

Des que Turquia va accedir a convertir-se en el dic de contenció de les persones que fugen de Síria, les rutes a Europa s'han fet mès difícils i els preus han pujat.

La prostitució s'havia convertit en la via utilitzada per algunes persones per guanyar els diners necessaris per la travessa. Hi ha, però, més vies.

Als camps de refugiats de Turquia, tres milions i mig de persones fugen de la guerra i moltes estan disposades a vendre el seu cos per a poder pagar el viatge clandestí que les ha de portar a Europa.

El programa FAKT de la televisió pública alemanya, ARD, especialitzat en reportatges d'actualitat social i política ha seguit la pista de diveresos refugiats que han posat a la venda els seus òrgans a través de xarxes socials com Facebook. Allà, joves sirians ofereixen el seu ronyó o un tros del seu fetge.

El reportatge recull casos com el d'en Mohammed, el pare d'una nena de 2 anys que necessita un transplantament urgent de mèdula òssia.

Per a poder-la operar a Europa, en Mohammed espera pagar els traficants de persones que els han de portar fins a Grècia amb els diners que els traficants d'òrgans li donaran pel seu ronyó. No li ha estat difícil contactar amb la xarxa. Primer, és sempre internet. Després, la trobada personal.

"Jo no coneixia a cap turc, no tinc aquí família ni coneguts, no tinc feina ... i tinc enormes problemes, estic sota una gran pressió", diu l'Ahmed, que també ha contactat amb la xarxa.

"No hi ha una altra manera de seguir endavant, aquí no hi ha cap futur i no tinc més possibilitat d'obtenir diners que vendre el meu cos."

Segons l'equip d'investigació de l'ARD, els transplantaments poden costar al voltant dels 30.000 euros i es duen a terme en una clínica universitària situada a la ciutat de Malatya, a uns 200 quilòmetres al nord de la frontera turco-siriana.

Les organitzacions humanitàries consideren que l'ajuda internacional que arriba als camps de refugiats de Turquia és insuficient.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut