Imatge d'un magatzem de flors del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya.
El Mercat de Flor i Planta de Catalunya preveu vendre 6 milions de roses aquest Sant Jordi.
Vilassar de Mar

El Mercat de Flor i Planta preveu vendre 6 milions de roses aquest Sant Jordi, un 20% menys que l'any passat

Aquest Sant Jordi es vendran un 20% menys de roses que l'any passat, segons el Mercat de Flor i Planta de Catalunya. El Mercat ho atribueix a l'augment de l'IVA però destaca l'esforç dels productors per ajustar preus.

Redacció / ACNActualitzat
La venda de roses per aquesta diada de Sant Jordi serà més fluixa que en altres ocasions. Segons el Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya la venda de roses es plantarà en els sis milions, és a dir, d'un 15% a un 20% menys respecte a les vendes de l'any passat.
 
El principal motiu d'aquesta disminució de vendes és l'augment de l'IVA, que el setembre passat va passar del 8% al 21% per al comerç de les flors. "L'augment de l'IVA ens ha perjudicat moltíssim, ens costarà molt arribar als sis milions d'unitats venudes, però és la xifra que tenim prevista", ha explicat el president del Mercat, Jordi Rodón.
 
El sector explica que una part de l'increment de l'IVA s'ha hagut de repercutir en el producte davant la impossibilitat d'absorbir tot aquest augment. En conseqüència, el preu final de la rosa també es veurà afectat a l'alça.
 
Tot i així, el portaveu del Mercat de Flor i Planta ha destacat "l'esforç" dels productors, majoristes i distribuïdors per ajustar els preus dels productes. "Hem anat en contra del nostre marge comercial", assegura Rodón. El president del mercat ha afegit "No serem una trava per a la tradició, però l'aspecte comercial serà bastant perjudicial".

Roses vermelles i de fora de Catalunya
 
Aquest any també hi haurà menys producció de roses autòctones. Concretament, es calcula que es produiran un 15% menys de roses cultivades a Catalunya. Segons el president del Mercat de Flor i Planta Ornamental, Jordi Rodón, això és a causa de la meteorologia. "Ha fet fred i humitat fins a la darrera setmana i la planta s'ha endarrerit uns dies", explica.
 
La procedència de les roses serà un 40% d'Amèrica del Sud, sobretot de Colòmbia i Equador, un 25% del mercat holandès, un 10% de la resta de l'estat i un 10% d'Àfrica, principalment, de Kènia.
 
Pel que fa a les tipologies, tampoc hi haurà gaires canvis. Un 80% de les roses que es vendran seran varietats vermelles.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut