Madrid

El material més eficient i més ecològic del món ja està preparat per revolucionar els aparells tecnològics

És el material més dur que existeix i es deforma sense arribar a trencar-se, condueix l'electricitat millor que el coure i permet la impressió de circuits electrònics en el seu mínim gruix. A sobre, també és el material més ecològic, perquè pot reduir fins a 100 vegades el volum de la matèria primera dels aparells tecnològics. Parlem del grafè, una estructura composta exclusivament de carboni que fa anys va revolucionar la comunitat científica, que aspira a utilitzar-lo per crear una pantalla tàctil amb el gruix d'un sol dels seus àtoms.

Actualitzat
Un dels experts en l'estudi del grafè, l'investigador del CSIC Paco Guinea, està fascinat per la seva polivalència i confessa que "només hi ha un material amb un rang d'aplicacions tan ampli: el plàstic".

Exemples com el de la possible pantalla ultrafina aporten una idea de la reducció de material i, per tant, de residus que implicaria l'ús del grafè. A aquestes bondats, a més, cal afegir-hi l'augment de potència i versatilitat que proporcionaria respecte als processadors convencionals, basats en el silici.

El grafè, al rescat

Cada ciutadà europeu acumula, cada any, al voltant de 20 a 25 quilos de residus d'aparells electrònics, segons dades de la Fundació Ecotic, que adverteix que més del 90% acaben als abocadors o són eliminats per mitjà de la incineració, en comptes ser descontaminats, com marca el reial decret que regula la qüestió.

Mercuri, cadmi, plom o crom són alguns dels materials perillosos que contenen els equips electrònics que fem servir en la nostra quotidianitat, encarrilada en un model de consum basat en "l'augment de la demanda i la producció d'aparells d'ús diari", tal com expliquen des d'Ecotic. En conseqüència, això deriva en un increment galopant dels residus.

Davant aquest escenari, s'espera que el grafè es comenci a aplicar en elements com les pantalles en un termini més aviat curt, que els investigadors fixen en prop d'un any. No obstant això, més temps li costarà substituir el silici, material amb què s'elaboren els microxips dels ordinadors actuals.

El reciclatge d'aquest nou material no suposa cap problema perquè està fet de carboni. Així, la dràstica reducció de material dels dispositius elaborats amb grafè permetrà que el seu ús s'escampi en àmbits com l'indústria aeroespacial.
Anar al contingut