marroc
marroc

El Marroc restableix per sorpresa el servei militar obligatori, també per a noies

L'hauran de fer durant un any tant els nois com les noies d'entre 19 i 25 anys

Actualitzat

El govern del Marroc restableix per sorpresa el servei militar. L'hauran de fer durant un any tant els nois com les noies d'entre 19 i 25 anys. L'objectiu declarat del govern és promoure el patriotisme entre els joves. El servei militar havia estat suprimit al Marroc el 2006.

El govern marroquí, presidit pel rei Mohamed VI, va aprovar aquest dilluns al vespre el projecte de llei, elaborat sense que es filtrés a l'opinió pública. El text es tramitarà a l'octubre al Parlament i entrarà en vigor de manera immediata.

Segons fonts properes al Palau del Rei, els joves que intentin defugir el servei militar s'exposaran a una pena de sis anys de presó. De tota manera, aquestes filtracions encara s'han de confirmar.

També cal veure com es tradueix en els pressupostos aquest projecte, que implica grans necessitats logístiques i financeres. I quines en són les conseqüències socials i polítiques.

Al Marroc hi ha hagut els darrers mesos diversos moviments de protesta encapçalats pels joves, per exemple a la regió del Rif i a la ciutat de Jerada.

D'altra banda, el govern marroquí ha anunciat una reforma del sistema educatiu. Es preveu que els nens de 4 anys ja vagin a l'escola i que l'ensenyament obligatori s'allargui fins als 16 anys, en lloc dels 15 actuals.

El fracàs escolar afecta dos de cada tres estudiants al Marroc. L'atur afecta quatre de cada deu joves a les ciutats.

Anar al contingut