Rabat

El Marroc rebutja tenir centres d'internament de migrants al seu territori

Pedro Sánchez visitarà en breu el país que tradicionalment és el primer destí exterior dels presidents del govern espanyol

RedaccióActualitzat

El govern del Marroc "sempre ha rebutjat i rebutjarà" tenir centres d'internament per a migrants estrangers al seu territori.

Així de contundent ha estat el ministre d'Exteriors marroquí, Nàsser Bourita, durant la compareixença davant la premsa que ha fet al costat del seu homòleg espanyol, Josep Borrell.

El govern del Marroc s'ha oposat sempre a l'obertura de centres d'internament d'estrangers al seu territori, però, aquesta vegada, la negativa ha estat més enèrgica i rotunda que mai.

 

Les declaracions de Bourita es produeixen al mateix temps que la UE celebra un Consell Europeu centrat a donar una resposta conjunta a la immigració.

Entre les propostes que hi ha sobre la taula hi ha la de construir centres d'internament en països de trànsit, opció defensada, entre d'altres pel president del Consell, Donald Tusk.

Alguns estats, en canvi, són partidaris d'instal·lar els centres en territori europeu, com han defensat aquests últims dies, conjuntament, el president de França, Emmanuel Macron, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

 

En la compareixença conjunta amb Borrell, Bourita no ha aclarit si tots dos han tractat el tema en la reunió bilateral que han tingut aquest matí.

Espanya i el Marroc tornen a parlar d'immigració aquesta tarda, en la reunió entre el ministre de l'Interior, Abdeluafi Laftit i el seu homòleg Fernando Grande-Marlaska, que també tractaran de la lluita contra el terrorisme jihadista.

 

Sánchez visitarà el Marroc "ben aviat"

De la reunió entre els dos ministres d'Exteriors no n'ha sortit una data per a la visita del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al Marroc.

Es dona la circumstància que Sánchez ha trencat amb la tradició dels seus antecessors de viatjar al Marroc en la primera sortida a l'estranger: en aquestes primeres setmanes de mandat, en canvi, ha viatjat a París, Berlín i Brussel·les.

 

Borrell ha atribuït el fet que Sánchez no hagi viatjat al Marroc a un "problema d'agenda", i ha tret ferro a la qüestió dient que els viatges a la UE "ja no es poden considerar estrictament a l'exterior".

Reunió d'alt nivell a principis de 2019

Sí que té data -encara que no exacta- la XII Cimera Hispanomarroquina, que es farà a principis de l'any que ve al Marroc.

L'última reunió d'alt nivell entre tots dos països es va fer a Madrid el 2015, presidida per Mariano Rajoy i el seu homòleg marroquí, Abdelilah Benkiran.

 

Borrell ha indicat que servirà per "aprofondir i diversificar" la relació entre els dos països, que ha qualificat d'"excel·lent" i un "model de cooperació" bilateral en diverses qüestions.

El ministre d'Exteriors espanyol, en canvi, ha considerat millorable la relació de la UE amb el Marroc, i s'ha compromès que "Espanya farà aquest paper d'empènyer la UE perquè tot els acords [de l'estatut avançat signat el 2008] es desenvolupin més".

Anar al contingut