Rabat

El Marroc rebutja l'informe de l'ONU que demana el dret d'autodeterminació per al Sàhara

El Marroc ha refusat oficialment l'informe de l'Alt Comissariat de l'ONU per als Drets Humans, que qualificava de preocupant la situació del poble saharaui i en demanava el dret a l'autodeterminació. En una carta del ministre marroquí d'Afers Estrangers a l'ONU s'indica que l'informe és parcial i que només busca complaure els interessos del Front Polisario i d'Algèria. L'excolònia espanyola del Sàhara Occidental va ser ocupada pel Marroc l'any 1975, i des d'aleshores l'ONU encara no ha resolt el seu futur. El Marroc en rebutja l'autodeterminació, i ofereix als saharauis un règim autonòmic.

Actualitzat
El ministre marroquí d'Afers Estrangers, Mohammed Benaissa, ha enumerat un reguitzell de punts de l'informe que considera segats. "Mentre que l'informe recull tot el que va dir el Polisario sobre el Marroc, la missió ha censurat les dades sobre els drets humans en els campaments de refugiats de Tinduf", assenyala la missiva de Benaissa.

Es queixa alhora que no s'inclouen "els testimonis de les víctimes de la tortura per part del Polisario" i que l'estudi només dedica un paràgraf a Algèria, en què les autoritats d'aquest país diuen que no són responsables del que passa a Tinduf, "fet que és contrari al principi del dret humanitari internacional que demana responsabilitat al país d'asil". Així mateix, Benaissa subratlla que l'estudi parla de dret d'autodeterminació i de República Àrab Saharaui Democràtica, quan l'objecte del tractat era una investigació sobre els drets humans. Per tot plegat, el ministre ha instat a una revisió de l'informe.

La missió, que va elaborar l'estudi el maig i juny passat, considera que "la situació en aquest territori és preocupant i el dret de l'autodeterminació està negat al poble saharaui". El text destaca que les autoritats del Marroc van emprar la força contra una manifestació independentista el maig del 2005 de forma "desproporcionada", cosa que va desembocar en una mort i un centenar de ferits. També desqualifica la justícia marroquina. Reconeix, però, la llibertat de moviments en la part del Sàhara controlada pel Marroc, i en canvi, entrebancs a la part del Front Polisario.

L'última proposta presentada per l'ONU pel Sàhara, la coneguda com el Pla Baker, no va prosperar pel rebuig de Rabat. El pla preveia un període d'autonomia per després celebrar un referèndum d'autodeterminació.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut