Estats Units

El Marroc i el Front Polisario es tornaran a reunir la segona setmana d'agost per negociar el futur del Sàhara Occidental

Per continuar negociant el futur del Sàhara Occidental, el Marroc i el Front Polisario es tornaran a trobar la segona setmana d'agost. Així ho han acordat les dues parts després dels dos dies de negociacions directes que han mantingut a prop de Nova York i sota els auspicis de l'ONU. Aparentment, les posicions de moment es mantenen inamovibles: Rabat defensa el seu pla d'autonomia, mentre que el Front Polisario reclama el referèndum per a l'autodeterminació del territori.

Actualitzat

El 28 de febrer de 1976 va marxar del Sàhara Occidental l'últim representant espanyol. Llavors va començar el contenciós entre el regne del Marroc i el Front Polisario. El primer volia annexar-se el territori i ara ofereix una autonomia als saharauis. Els segons volien, i volen, fer un referèndum que els porti a la independència. En aquests més de 30 anys s'han dut a terme nombroses reunions entre totes dues parts, sense cap resultat positiu. Pel mig, conflictes armats i l'exili. La major part de la població saharaui viu en campaments de refugiats a la veïna i amiga Algèria.

Després de dos dies de reunió a Nova York, el representant del Front Polisario, Radi Bachir Soughrer, ha qualificat d'èxit la ronda negociadora, "que només ha estat l'inici d'un llarg procés", ha dit. I ha afegit que les dues parts estan fent esforços. El principal escull, però, continua sent l'acceptació de l'exercici d'autodeterminació. El Front Polisario accepta que l'autonomia que proposa el Marroc sigui una de les opcions que se sotmetin a referèndum però no l'única, ja que volen introduir-hi també l'autodeterminació. Estan disposats, diuen, a acceptar el que expressi la voluntat popular. A part de què s'ha de demanar als ciutadans del Sàhara, l'altre punt de desacord és qui ha de participar en la consulta.

Sigui com sigui, les dues parts han establert tornar-se a reunir la segona setmana d'agost per desbloquejar el procés de pau al Sàhara Occidental.

El pla de pau per a aquest territori es va rubricar l’any 1991 però setze anys i una mitja dotzena de reunions després, no han aconseguit arribar enlloc. El cop que s’ha arribat més lluny va ser el 1997, en unes converses a Houston. Va ser quan es va estar més a prop de consensuar un cens, però un cop elaborat el Marroc es va fer enrere.

Anar al contingut