Al-Aaiun

El Marroc i el Front Polisario es tornaran a reunir al desembre mentre a Al-Aaiun es manté l'estat de setge

La tercera ronda de converses entre el Marroc i el Front Polisario ha acabat aquesta matinada a Nova York sense avenços destacats. Simplement, les dues parts han decidit continuar el diàleg al desembre. Mentrestant, a Al-Aaiun es manté l'estat de setge. El Polisario ha denunciat que els incidents i les detencions continuen a la capital del Sàhara Occidental, mentre que les autoritats marroquines descriuen la situació com a estable i de normalitat després dels enfrontaments posteriors al desmantellament del campament de protesta saharaui. El ball de xifres continua. El Polisario eleva a 20 la xifra de morts, entre els quals hi ha un nen, i parla de 150 desapareguts i més de 700 ferits. En canvi, la policia marroquina xifra en 8 les víctimes mortals entre les seves files i reconeix un civil mort. El bloqueig informatiu continua, i els periodistes no poden viatjar a Al-Aaiun i s'han de quedar a Rabat.

Actualitzat
El Marroc i el Front Polisario han decidit tornar a negociar després d'acabar una nova ronda de converses a Nova York sense arribar a cap acord. Ho faran al desembre i al gener, en uns nous intents d'arribar a un acord sobre el futur de l'antiga colònia espanyola.

Totes dues parts continuen amb fortes discrepàncies, però segons l'enviat especial de l'ONU al Sàhara, Christopher Ross, han començat a construir una nova dinàmica de cara a les pròximes converses. Tot i això, tant el Marroc com el Front Polisario es mostren ferms i rebutgen les posicions de l'altre.

A Al-Aaiun es manté l'estat de setge

Les versions sobre què passa al Sàhara Occidental continuen sent contraposades, i el bloqueig informatiu que imposen les autoritats marroquines impedeix aclarir els fets.

El Front Polisario denuncia que els aldarulls i les detencions casa per casa continuen a la capital del Sàhara Occidental mentre que el Marroc descriu la situació com de calma i normalitat.

Les víctimes, un ball de dades

El balanç de víctimes després de dos dies d'incidents encara és confús i diferent segons les fonts. El Front Polisario l'eleva a 11 morts saharauis i calcula que hi ha 700 ferits i 150 desapareguts, i ha situat aquestes xifres durant l'assalt del campament. En canvi, el govern del Marroc confirma una xifra de víctimes més baixa: ha elevat a 8 els policies morts, després que 3 agents han mort aquest dimarts per la gravetat de les ferides. A més, també reconeixen un civil mort.

Bloqueig comunicatiu i informatiu

Algunes ONGs a la zona asseguren que el Marroc ha tallat totes les comunicacions amb Al-Aaiun. Activistes que són a la zona han explicat que les forces de seguretat marroquines han tancat i mantenen controlades les vies d'accés per carretera a la capital del Sàhara i, a més, les companyies aèries no venen vols fins d'aquí a quinze dies.

De fet, molts periodistes, com ara els professionals de TV3 i Catalunya Ràdio, denuncien que no poden volar i se'ls impedeix arribar a Al-Aaiun i que les autoritats marroquines bloquegen la informació sobre els incidents. Aquest dimarts al vespre i des de Bolívia, la ministra d'Afers Exteriors, Trinidad Jiménez, ha exigit a Rabat que els deixi treballar.

Un desmantellament a la força

La tensió i els enfrontaments que hi ha a Al-Aaiun són conseqüència del desmantellament a la força que van protagonitzar l'exèrcit i la gendarmeria marroquina del campament de protesta muntat als afores de la capital del Sàhara Occidental. Aquest campament feia dies que estava instal·lat, amb uns 20.000 activistes, amb l'objectiu de reivindicar els drets del Sàhara com a poble.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut