Lanzarote

El Marroc frustra el retorn de Haidar després que l'activista acceptés abandonar la vaga de fam

Divendres de confusió al voltant de l'activista saharaui Aminatou Haidar, que estava disposada a aturar la vaga de fam que mantenia des de fa 19 dies després d'un suposat acord entre Espanya i el Marroc perquè volés a Al-Aaiun amb un salconduit. Quan ja es trobava a l'interior de l'avió medicalitzat que l'havia de tornar a casa una contraordre de Rabat ha avortat la missió. L'activista ha decidit continuar sense menjar fins que no pugui tornar al Sàhara. Fonts socialistes han explicat que el govern espanyol sol·licitarà de nou un permís de vol perquè Haidar pugui tornar a casa aquest dissabte.

Actualitzat
A causa del seu mal estat de salut, segons fonts consultades per TV3, el govern espanyol havia permès finalment a Aminatou Haidar sortir de Lanzarote sense passaport. Era el que ella volia i ha accedit a abandonar la vaga de fam.  Suposadament s'havia acordat amb Rabat la seva entrada al país amb un permís però a última hora, quan Aminatou ja era a l'avió, Marroc ha paralitzat l'operació. Haidar havia de volar en un avió medicalitzat acompanyada, entre d'altres, del cap de gabinet del Ministeri d'Exteriors, Agustín Santos.

Fonts diplomàtiques marroquines han explicat que la posició de Rabat respecte a la saharaui Aminatou Haidar "no ha canviat" i han qualificat d'"especulacions" les informacions que s'han difós sobre la paralització del vol.

Haidar ha tornat a la terminal de l'aeroport de Lanzarote enmig del silenci i la decepció de centenar llarg de seguidors que, minuts abans, celebraven el seu previst retorn. En cadira de rodes, l'activista ha avançat per un passadís de persones que s'agafaven les mans, mans que finalment han esclatat en un fort aplaudiment. Fonts de la plataforma de suport a Haidar han explicat que l'activista ha reprès la vaga de fam i es negarà a menjar fins que no torni a casa seva, a Al-Aaiun.

Espanya no es dóna per vençuda i, segons una diputada socialista que havia d'acompanyar Haidar fins al Sàhara, tornarà a sol·licitar permís per volar a Al-Aaiun amb l'activista saharaui.

En defensa dels drets del poble saharaui

Aminatou Haidar va ser detinguda per les autoritats marroquines el passat 13 de novembre per haver escrit que la seva nacionalitat era saharaui i no pas marroquina en el control d'entrada al país després d'arribar en un vol procedent de Lanzarote. Rabat no la va deixar entrar i la va retornar a les Canàries sense passaport, on va poder entrar gràcies a una targeta de residència espanyola però d'on no en va poder tornar a sortir per no tenir passaport.

Haidar va decidir iniciar una vaga de fam al mateix aeroport de Lanzarote per denunciar la seva situació i en defensa dels drets saharauis. Des de llavors el govern espanyol li ha ofert, sempre sense èxit, diverses opcions, com ara la nacionalitat espanyola, per poder arreglar la situació i facilitar la seva entrada al Sàhara Occidental.
Anar al contingut