Rabat

El Marroc expulsa tres parlamentaris del PNB i Aralar que anaven a Al-Aaiun

El Marroc expulsa dos parlamentaris bascos i una de navarresa que anaven cap al Sàhara Occidental. Nerea Antia, del PNB, i Mikel Basabe i Nekane Pérez, d'Aralar, han estat expulsats i ja han arribat a territori Espanyol. Primer han aterrat a Madrid i després s'han dirigit cap a Euskadi. Tots tres havien d'agafar un avió a l'aeroport marroquí de Casablanca en direcció a Al-Aaiun, però se'ls va retirar els passaports. Els parlamentaris tenien previst visitar el campament de protesta d'Al-Aaiun, on s'atrinxeren milers de saharauis, a més de parlar amb la família del jove saharaui assassinat per la policia marroquina a finals d'octubre, segons ha explicat Nekane Pérez en declaracions a Catalunya Ràdio.

Actualitzat
"No tenim llibertat de moviment. És sorprenent que tenint el segell d'entrada al país no hàgim pogut moure'ns", ha assenyalat Nerea Antia, diputada del PNB. Els diputats espanyols han afegit que no els han donat cap explicació de per què se'ls ha impedit entrar en territori marroquí.

Juntament amb els diputats autonòmics es trobava en la mateixa situació l'observadora espanyola Olaia Sagredo, que també es dirigia a Al-Aaiun.
 
Dissabte al vespre, coincidint amb els 35 anys de la Marxa Verda, símbol de l'ocupació marroquina al Sàhara Occidental, el rei Mohamed VI ha fet un discurs al país. El monarca ha reivindicat com a marroquina la part del Sàhara Occidental situada a l'est del mur marroquí, una zona controlada militarment pel Front Polisario.
Anar al contingut