Un tren de passatgers circula al costat del tren de Santiago accidentat el juliol del 2013 (Reuters)
Un tren de passatgers circula al costat del tren de Santiago accidentat el juliol del 2013 (Reuters)
Santiago

El maquinista de l'Alvia descarrilat a Santiago, l'únic imputat pel sinistre

Les associacions creuen que la cúpula d'Adif i Renfe també són responsables de l'accident i se senten indefenses

Actualitzat

El jutge ha tancat la instrucció de l'accident de tren Alvia de Santiago, el descarrilament del qual va causar una vuitantena de morts fa dos anys, i només ha imputat el maquinista com a presumpte responsable del sinistre. Això, tot i que en el seu escrit admet que la seguretat a la via fèrria podia ser millor.

Encara que el magistrat ha reconegut que si hi hagués hagut instal·lat el sistema de seguretat preventiu –com hi ha a la majoria de vies fèrries d'entrada a grans ciutats–, les possibilitats que passés el sinistre haurien estat molt inferiors, no ha implicat per res la cúpula d'Adif i Renfe.

Considera que la no instal·lació d'aquest sistema no pot ser objecte de responsabilitat penal i carrega totes les culpes en el maquinista, que després de l'accident va reconèixer que anava a més velocitat del permès però que el revolt és "inhumà" i n'havia advertit la companyia.

Les associacions de víctimes no estan d'acord amb el jutge. Teresa Limón, portaveu d'una d'elles, diu que el magistrat no ha fet cas de cap dels seus requeriments:

"És que aquest jutge no contesta! Aleshores, haurem de fer alguna queixa al Consell General del Poder Judicial, perquè això no pot ser."

Per la seva banda, Alberto Nuñez Feijóo, president de la Xunta de Galícia, creu que la decisió del magistrat respon al que pensa "la majoria de la societat gallega".

"Si el jutge, després d'escoltar testimonis, després de veure informes tècnics, després de veure tot l'abast i la gènesi de l'accident, arriba a la conclusió que el responsable és el maquinista, crec que està coincidint amb el sentir majoritari de la societat."

L'anterior jutge que es va ocupar de la instrucció del cas va considerar que l'operador ferroviari tenia responsabilitat en l'accident perquè no havia adoptat mesures de seguretat preventives. Per això va imputar les cúpules d'Adif i Renfe i els va prendre declaració, però l'Audiència de la Corunya va deixar sense efecte aquestes imputacions.

Anar al contingut