El "Manuel", de cicló quasi desaparegut a perill imminent a Sinaloa

El "Manuel", de cicló quasi desaparegut a perill imminent a Sinaloa

El "Manuel", de cicló quasi desaparegut a perill imminent a Sinaloa

Néstor Gómez Actualitzat
Traça prevista per "Manuel". Font: NHC.

Traça prevista per al "Manuel". Font: NHC.

La forta inestabilitat dels últims dies a Mèxic, amb dos huracans -l'"Ingrid" a les costes de l'Atlàntic i el "Manuel" a les del Pacífic- i les pertorbacions tropicals del sud del país han causat la mort de vuitanta persones, i també hi ha més d'una cinquantena de desapareguts i centenars de milers de damnificats.

El Servei Meteorològic Nacional (SMN) de Mèxic manté per dijous l'avís de pluges fortes als estats de la península de Yucatán, al sud i al nord-est del país.

Història curiosa de "Manuel"
L'huracà "Manuel" ha tingut un comportament un mica capritxós. Va néixer divendres passat i es va enfortir fins a arribar la categoria d'huracà ben a prop d'endinsar-se a les costes de Jalisco, on va perdre força i es va donar per dissipat dilluns de matinada.

Va tornar al Pacífic per Puerto Vallarta i es va dirigir cap les illes de María Cleofas, María Magdalena i María Madre. Un cop les va haver travessat, cap a dimarts, es va tornar a reactivar fins a arribar a categoria de tempesta tropical. Dimecres ja adquiria la categoria d'huracà, mentre s'aproximava a la costa central de l'estat de Sinaloa.

Estat actual i evolució
Aquesta matinada entrava per l'oest d'Altata, a l'estat de Sinaloa, amb vents sostinguts de 120 km/h amb cops de 150. S'esperen pluges que podran arribar als 250 mm a Sinaloa, i, segons l'orografia d'algun indrets, se'n podrien recollir fins a 375 mm, segons l'SMN.

Aquesta tarda serà tempesta tropical, amb vents màxims d'uns 100 km/h, i es trobarà a 65 km al sud-est de Guasave. I de cara a demà a la tarda, s'espera que estigui a uns 15 km de Guasave amb cops de vent de 65 km/h i ja convertit en depressió tropical.