El Lluçanès es promociona turísticament amb rutes que permeten descobrir el seu patrimoni agroalimentari

ACN Perafita.-Conèixer d'on provenen alguns dels aliments que mengem, com s'elaboren i com arriben a la taula dels consumidors és l'objectiu de les rutes agroalimentàries que està posant en marxa el Consorci del Lluçanès. El projecte té dos reptes: d'una banda, posar en valor la tradició productiva del territori i, de l'altra, potenciar la vessant turística dels tretze municipis del Lluçanès. Fa un parell d'anys el Consorci va posar en marxa la Ruta del Pa, després de recuperar el blat forment -una varietat de blat antiga amb menys gluten-, i en aquests moments estan treballant per impulsar la Ruta de la Llet. Diversos agents turístics i econòmics del territori han participat aquest dilluns en una jornada per conèixer les potencialitats del sector làctic i veure com es pot articular una ruta turística al voltant de la llet i els formatges.

El president del Consorci del Lluçanès, Isaac Peraire, ha donat la benvinguda als assistents a la jornada a la granja d'ovelles ecològiques que l'empresa Betara té a Perafita. Aquesta empresa amb seu al Lluçanès es dedica a la fabricació de formatges artesans i ecològics i, des de fa uns mesos, està impulsant visites guiades per a escolars a les seves instal·lacions, on també venen els seus productes directament als consumidors sense passar per cap intermediari. Precisament, aquest és un dels exemples que el Consorci del Lluçanès ha volgut mostrar als assistents a la jornada amb l'objectiu d'articular una ruta al voltant de les explotacions lleteres i obradors de formatges que hi ha al territori.Peraire ha explicat que el Lluçanès "encara compta amb un bon nombre de productors de llet, tot i que molt inferior al d'anys anteriors, en què a cada casa hi feien llet". Per ell, aquesta iniciativa pretén "donar suport al teixit productiu del territori" i, al mateix temps, "potenciar el vessant turístic". De fet, el Lluçanès és una comarca eminentment rural i, segons ha expressat el president del Consorci, "tot i que aquí no tenim la Sagrada Família, tenim moltes coses interessants i una d'elles és el teixit productiu". A més, Peraire ha detallat que aquests projectes van lligats a la generació de llocs de treball amb l'impuls de cursos de formació com el de formatgeria. "Es tracta d'un 'win-win' amb un triple interès: l'interès dels productors, l'interès de l'administració i l'interès turístic". La intenció del Consorci és elaborar una ruta, a la qual s'hi podran adherir totes les iniciatives empresarials relacionades amb el sector làctic que hi ha a la comarca, que doni a conèixer com es produeix la llet i els formatges. El projecte es farà de manera similar al de la Ruta del Pa, que es va posar en marxa fa dos anys, i que, a través de visites guiades, els visitants poden conèixer un pagès que conrea una varietat de blat antic, poden veure com funciona un molí fariner i també conèixer de primera mà com es treballa en un forn de pa artesanal. Un dels socis del projecte és l'Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, que a través dels ajuts Leader, donen suport a empreses i entitats del territori en temes relacionats amb l'economia verda i l'economia circular. Una de les tècniques de l'associació, Anna Garrós, ha destacat que entorns com el del Lluçanès "propicien a fomentar l'economia verda i circular en detriment a l'economia lineal que significa comprar, produir i llençar. Aquí comencem a tancar el cercle amb l'objectiu d'aprofitar els recursos i els residus com l'aigua o l'energia".

Anar al contingut