El líder dels rebels de la República Centreafricana, Michel Djotodia, s'ha autoproclamat president del país. (Foto: Reuters)
El líder dels rebels de la República Centreafricana, Michel Djotodia, s'ha autoproclamat president del país. (Foto: Reuters)
Bangui

El líder colpista Michel Djotodia assegura que no hi haurà caça de bruixes a la República Centreafricana

El líder colpista Michel Djotodià, autoproclamat president de la República Centreafricana, assegura que no hi haurà caça de bruixes al seu país. De moment, la Unió Africana ha decidit congelar béns dels dirigents rebels que han protagonitzat el cop d'estat. Aquest dilluns, tretze soldats sud-africans han mort i una trentena han quedat ferits en enfrontaments amb les milícies insurgents.

RedaccióActualitzat
L'autoproclamat president de la República Centreafricana, Michel Djotodia, ha justificat el cop d'estat per la misèria que viu el país i ha afegit que no té intenció de fer una caça de bruixes. En declaracions a Ràdio França Internacional, Djotodia ha explicat que no pot dir quant de temps es quedarà en el poder perquè no sap quan es restablirà la pau. El líder colpista ha reiterat la promesa de fer eleccions d'aquí tres anys, però ha puntualitzat que això no significa necessàriament deixar de governar.

Aquest dilluns, tretze soldats sud-africans han mort i prop d'una trentena han quedat ferits arran dels enfrontaments amb la coalició insurgent. Al gener, Sud-àfrica va desplaçar 200 soldats a la República Centreafricana amb l'objectiu d'ajudar el govern del president del país, François Bozizé, que ha fugit a la República Democràtica del Congo per no caure en mans de les guerrilles aliades.

La Unió Africana ha suspès, mentrestant, la participació de la República Centreafricana en totes les activitats de l'organització i ha dictat sancions contra els dirigents rebels que han fet el cop d'estat contra el president Bozizé. Les sancions es tradueixen en la prohibició de viatges i la congelació dels béns que puguin tenir en algun dels països que pertanyen a l'organisme.

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, també ha condemnat la presa del poder pels rebels a Bangui i assegura que està profundament preocupat per les denúncies de violacions greus dels drets humans. Ban Ki-moon ha fet una crida a la calma i al respecte a l'estat de dret.

Mentrestant, la població està desconcertada amb aquesta nova situació i es repeteixen les escenes de robatoris, desordre i caos. Fonts de les Nacions Unides informen que s'està preparant la sortida de 400 soldats enviats per participar en un programa de formació de l'exèrcit de la República Centreafricana i França reforçarà el destacament de 300 soldats que hi ha desplaçats per protegir els francesos que hi viuen. París ha fet una crida a les parts a no caure en la violència. La Unió Africana, per la seva banda, també ha condemnat el cop d'estat.
Anar al contingut