El guanyador de les eleccions presidencials de Corea del Sud, Moon Jae-in, votant amb la seva dona
El guanyador de les eleccions presidencials de Corea del Sud, Moon Jae-in, votant amb la seva dona
Seül

El liberal Moon Jae-in, nou president de Corea del Sud

Els sondejos ja havien vaticinat la victòria d'aquest partidari de la unificació de les dues Corees després de la destitució de l'anterior presidenta per corrupció

RedaccióActualitzat

Els ciutadans de Corea del Sud han aprofitat eleccions presidencials anticipades per forçar un canvi polític considerable al país. Aquestes eleccions havien de servir per girar full després de l'escàndol de corrupció que li va costar al càrrec fa dos mesos a la presidenta del país, Park Geun-hye. 

I també han servit perquè pugi a la presidència el candidat que partia com a favorit, el liberal Moon Jae-in, un advocat de 64 anys, veterà militant a favor dels drets humans. Moon, del Partit Democràtic de centreesquerra, és partidari de la reunificació de les dues Corees i significa l'alternativa a deu anys de poder conservador. 

Gairebé el doble de vots que el segon

Moon s'ha proclamat guanyador de les presidencials quan encara el recompte no estava molt avançat. I ho ha fet perquè tots els sondejos a peu d'urna li donaven un avantatge molt gran sobre el candidat conservador Moon Hyung-pyo, gairebé amb el doble de vots: un 41% per a ell i un 23% pel seu rival.

 

 

El tercer candidat més votat ha estat el centrista Ahn Cheol-soo, amb un 21,8%, un resultat decebedor per les expectatives que tenia. La participació en aquesta jorada electoral, més del 77% del cens, és la més alta aconseguida a Corea del Sud.

L'expresidenta Park és ara en presó preventiva. Està acusada de crear una xarxa de tràfic d'influències amb la seva amiga Choi Soo-sil, coneguda com a Rasputina. A través de la trama, haurien guanyat fins a 50 milions d'euros a canvi de donar tracte de favor a algunes empreses. Una de les empreses implicades és la totpoderosa Samsung. El seu president també és a la presó per aquest cas.

 

♦ - 7 abril - Corea del Nord i Corea del Sud empaten en un duel històric a Pyongyang

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut