Beirut

El Líban enterra els seus morts mentre l'exèrcit es desplega al sud a l'espera de les tropes internacionals

Fer realitat les promeses no sempre és fàcil. La comunitat internacional es va comprometre a enviar tropes al sud del Líban sota mandat de l'ONU però, a l'hora de la veritat, tots van amb peus de plom. La majoria de països no volen assumir gaires riscos i demanen garanties de seguretat. Però el temps corre, i les Nacions Unides temen no poder enviar els 3.500 soldats previstos en dues setmanes. Mentrestant, el Líban aprofita l'alto el foc per enterrar els seus morts i el seu exèrcit aprofundeix el desplegament pel sud. La població xiïta el rep com a garantia de pacificació a l'espera de l'arribada de les tropes internacionals.

Actualitzat
Banderes del Líban i de Hezbollah cobreixen els taüts de les 29 víctimes d'una de les massacres d'aquesta guerra: la de Qana. Setze cossos són de nens. A Srifa, el silenci de les armes també ha permès finalment enterrar les víctimes en una cerimònia col·lectiva.

El plany de les famílies de Qana contrasta amb la festiva rebuda que les tropes libaneses han tingut a Shebaa. Al peu de l'Hermon, aquesta vila sunnita de 25.000 habitants no veia soldats libanesos des de 1972. L'arribada del comboi del tinent coronel Mithaq Hmayed ha dut la festa durant hores.

A mesura que es completa el desplegament dels 15.000 homes promesos per Beirut, sorgeixen nous dubtes al voltant de qui formarà part de la reforçada Finul. Itàlia s'ha compromès a enviar fins a 3.000 soldats i acceptaria liderar la força de l'ONU, després que França ha decidit ampliar amb només 200 militars la seva presència. George Bush ha dit que confia que París n'augmenti l'aportació.

L'ONU tem no poder tenir llestos els 3.500 soldats que pensava enviar en dues setmanes, ara que Israel ha dit que no veu bé que estats amb qui no té relacions diplomàtiques participin en la força multinacional.

Un feix de bitllets, 12.000 dòlars. És l'ajuda que Hezbollah ha començat a donar a les famílies del sud de Beirut, feu de la milícia xiïta, que s'han trobat les cases inhabitables. Sense, de moment, cap ajuda governamental similar, les 15.000 famílies que no tenen casa podran tenir un motiu més per estar agraïts a Hezbollah.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut