Bilbao

El lehendakari reivindica la "justícia" de recordar les víctimes del terrorisme

El lehendakari, Patxi López, ha reivindicat com un acte de justícia recordar les víctimes d'ETA, els GAL i el Batallón Vasco-español. López ha subratllat que "recordar és donar sentit al sofriment de les víctimes" durant els actes de celebració del Dia de la Memòria, que se celebra per primer cop aquest any. La data del 10 de novembre s'ha triat perquè és l'únic dia del calendari en què mai hi ha hagut una víctima mortal per terrorisme. En el seu discurs en els jardins d'Ajuria Enea, López ha dit que la celebració d'aquest dia "és una expressió d'unitat i de "reconeixement col·lectiu del terrorisme viscut".

Actualitzat
El País Basc celebra aquest 10 de novembre, per primer cop, el Dia de la Memòria, una data que vol homenatjar les víctimes del terrorisme d'ETA i dels GAL. Es tracta d'una commemoració pactada per tots els partits bascos, excepte Eusko Alkartasuna i Aralar, que no hi estan a favor perquè no es tenen en compte les víctimes del franquisme ni dels crims d'Estat comesos per la policia durant la Transició.

La data del 10 de novembre es va triar perquè és l'únic dia del calendari en què mai hi ha hagut víctimes mortals per terrorisme.

Actes de reconeixement

El lehendakari, Patxi López, ha reivindicat durant l'acte inaugural del Dia de la Memòria el record de les víctimes com una acció "abans que res de veritat i de justícia" per "aixecar acta del patiment infligit" enfront de "la pretensió totalitària i feixista". López ha parlat de la importància d'un dia de record a les víctimes del terrorisme també com a "expressió d'unitat i reconeixement col·lectiu del terror que hem viscut", i com un exercici imprescindible "si no volem perdre la nostra pròpia dignitat".

López ha indicat que el record de les víctimes és un "argument fonamental per a la deslegitimació ètica, política i social del terrorisme".

A banda de l'acte a Ajuria Enea, presidit pel lehendakari, aquest migdia totes les institucions basques, des del govern fins a les diputacions forals i els ajuntaments, commemoren la data amb diversos actes. A l'acadèmia de l'Ertzaintza d'Arkaute, el lehendakari, Patxi López, presidirà un acte d'homenatge als 15 ertzaines que han perdut la vida en atemptats des del 1982.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut