Vitòria

El lehendakari proposa l'acostament dels presos en el marc d'un "gran acord per la concòrdia"

El lehendakari, Patxi López, ha proposat al Parlament basc un acord per la concòrdia que inclou, entre altres mesures, acabar amb la política penitenciària de la dispersió i acostar els presos d'ETA a Euskadi. Durant el Debat de Política General que s'està fet al País Basc, López ha parlat d'un "nou temps" a Euskadi, en què ETA ja no condiciona la vida ciutadana i ningú reivindicar la violència terrorista, ja que fins i tot els presos d'ETA s'han sumat a l'Acord de Guernica.

Actualitzat
Amb la mirada posada en aquest nou escenari, el govern basc ha fet un pas endavant i ha explicat els detalls del seu pla  de pau i convivència, un "gran acord per a la concòrdia" basat en deu premisses, entre les quals el reconeixement de les víctimes i una política penitenciària que permeti un acostament dels presos a Euskadi i el reconeixement legal de tots els partits que s'ajustin a la llei.

Patxi López vol una nova orientació "política" i "flexible" de la política penitenciària per facilitar un "acostament progressiu" sempre que això n'afavoreixi la reinserció social. La mesura serviria, també, segons el lehendakari, per donar un "reconeixement legal" a "totes les sensibilitats polítiques que accepten el sistema democràtic i assumeixen el compliment de la legalitat".

El lehendakari, però, després de reconèixer que el fet de sumar-se a l'Acord de Guernica és "un pas més cap al final", ha instat el col·lectiu de presos a "recuperar la pròpia veu i fer més passos per accelerar el final definitiu del terrorisme".

Un altre dels eixos del pla del lehendakari és l'elaboració d'un "relat veraç" dels fets, motiu pel qual impulsarà la creació de l'Institut de la Memòria i la Tolerància. La seva tasca serà coordinar les actuacions en record de les víctimes i fomentar que s'expliqui què ha passat amb un relat basat en la construcció d'un "consens social mínim".

López també ha avançat que el 2012 se celebrarà l'Any Internacional de la Pau, la Llibertat i les Cultures.

Les reaccions

Les reaccions al discurs del lehendakari han estat diverses. El PNB ha parlat d'"exercici d'escapisme" i de "govern i lehendakari absents". Per EA, ha reconegut el pas que suposa "reconèixer que la política penitenciària actual no val" i considera que també s'ha plantejat la legalització de Sortu. En canvi, pel PP, la política penitenciària s'ha de basar "en la legalitat i el tractament individual" i ha retret al lehendakari que hagi parlat d'ETA "en passat".

En la mateixa línia, el president del PP basc, Antonio Basagoiti, ha demanat als dirigents socialistes que "per molt nerviosos que estiguin per les eleccions generals, no fiquin ETA en la campanya ni dificultin assolir la pau i la llibertat", i ha denunciat que "mentre el que fa falta és buscar solucions a l'atur", el partit socialista i Rubalcaba "estan centrats en ETA".

Finalment, Bildu ha trobat "insuficient" la proposta de pau tot i que ha admès que "alguna cosa ha sonat diferent de com sonava ahir".



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut