El lehendakari, Patxi López, durant la roda de premsa. (Foto: EFE)
El lehendakari, Patxi López, durant la roda de premsa. (Foto: EFE)
Vitòria

El lehendakari, convençut que ni EA ni Alternatiba formen part de l'estratègia d'ETA

El lendakari i membre del PSE Patxi Lopez ha assegurat que té "el convenciment" i "la seguretat" que "ni Eusko Alkartasuna ni Alternatiba", dos dels membres de Bildu, no "formen part de l'estratègia d'ETA", tot i que ha afegit que haurien d'haver estat "més exigents" amb l'esquerra abertzale. López ha estat crític amb el PNB per la seva decisió de trencar la col·laboració amb Rodríguez Zapatero.

Actualitzat
"Mantinc el convenciment i la seguretat que ni EA ni Alternatiba estan al servei ni formen part de l'estratègia d'ETA", ha afirmat el lehendakari, Patxi López, en una roda de premsa a Vitòria per fer balanç dels dos anys de legislatura. Ho ha assegurat després de mostrar el seu "respecte i acatament" a les decisions judicials, un respecte que segons ell s'ha de mantenir tant si "agraden com si no".

López ha afegit que ara cal esperar la decisió del Tribunal Constitucional. "No hi ha res definitiu", ha puntualitzat. Pel lehendakari, a les candidatures de Bildu "hi ha homes i dones que tenen una trajectòria personal i política amb un inequívoc compromís democràtic i d'oposició a la violència".

Tot i això, ha llançat una crítica a EA i Alternatiba: "Segurament podien haver estat més exigents amb l'esquerra abertzale en l'obligació que té aquest món de trencar definitivament els seus vincles amb la violència".

Falta de rigor democràtic


Respecte al trencament de la col·laboració del PNB amb el govern espanyol, el lehendakari ha assegurat que demostra "falta de rigor democràtic" de la formació nacionalista haver vinculat un suport a una decisió d'un tribunal, perquè "suposa no respectar la separació de poders".

Precisament, el líder del PNB, Iñigo Urkullu, ha parlat amb el president del govern espanyol sobre la decisió del Tribunal Suprem d'anul·lar candidatures de Bildu. En la trobada a dues bandes s'ha adquirit un cert compromís per donar-se "un marge de confiança" i esperar a la resolució del Tribunal Constitucional.
Anar al contingut