La masia de Can Piella
La masia de Can Piella
Montcada i Reixac, Santa Perpetua de Mogoda

El jutjat suspèn temporalment el desallotjament de Can Piella

L'Audiència Judicial de Cerdanyola del Vallès ha suspès temporalment l'ordre de desallotjament cautelar de Can Piella, una masia del segle XVII ocupada des de fa 3 anys per a usos socials i rurals.

Berta CamprubíActualitzat
Can Piella, una masia del S. XVII situada entre els municipis de Montcada i Reixac i Santa Perpètua de Mogoda ocupada per a ús rural i social, respira una mica alleugerida després que el Jutjat de Cerdanyola hagi suspès temporalment l'ordre de desallotjament cautelar.

El projecte de Can Piella estava greument amenaçat per l'ordre judicial que obligava a marxar el col·lectiu ocupa, dictaminada per l'Audiència Judicial de Cerdanyola del Vallès que s'havia de fer efectiva a partir del 15 d'octubre, dia en què els membres de Can Piella presentaven el recurs. Aquesta mesura hauria posat fi a més de 3 anys d'ús social de la terra per part de veïns i veïnes associats, entre d'altres activitats socials, de formació i recuperació agrària.

És la segona vegada que s'ha dictaminat una ordre del mateix tipus, la primera va ser l'any 2011 quan el grup immobiliari propietari de la finca, el grup Alcazar, va presentar una denúncia per ocupació il·legal. En aquesta ocasió el col·lectiu va presentar un recurs conforme no es podien "al·legar qüestions d'ús perquè quan vam entrar a viure-hi, la casa estava en un estat ruïnós i la vam recuperar", va explicar Oleguer Llimona, membre del col·lectiu de Can Piella.

El darrer 4 d'octubre el col·lectiu va rebre una nova ordre de desallotjament de la finca al·legant drets d'ús, tot i que aparentment no sembla que la propietària tingués aquesta masia històrica massa ben conservada, i on se'ls acusava de practicar-hi "activitats socioculturals". En aquest context Oleguer Llimona va reivindicar que "Si se'ns acusa de realitzar-hi activitats socioculturals és que la justícia en aquest país està una mica pels llocs on no toca".

Abans de l'ocupació, al 2009, la masia considerada patrimoni històric i cultural, es trobava en ruïnes degut a un incendi viscut l'any 2008 i a 12 anys d'abandonament. A partir d'aleshores l'associació per la conservació de Can Piella s'ha dedicat a restaurar i transformar l'immoble amb una filosofia i valors de cooperació i benefici comú.

La suspensió de l'ordre és només temporal, ha de durar mentre el jutge estudiï el recurs presentat pel col·lectiu de Can Piella. Així doncs, les 40 persones que viuen actualment a la masia continuen amenaçades pel procés judicial que en qualsevol moment podria tornar a convertir-se en possible desallotjament.

Anar al contingut