El jutjat de Girona també investiga la repressió policial de l'1-0

El jutge reclama la identificació dels agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil que van actuar per aturar el referèndum, i s'afegeix al jutjat de Barcelona que ja ho ha fet
El jutjat de Girona també investiga la repressió policial de l'1-0

El jutjat de Girona també investiga la repressió policial de l'1-0

El jutge reclama la identificació dels agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil que van actuar per aturar el referèndum, i s'afegeix al jutjat de Barcelona que ja ho ha fet
Actualitzat

El jutjat número 2 de Girona que investiga la repressió policial de l'1 d'octubre ha demanat informació detallada i identificació de tots els agents de Policia i Guàrdia Civil que van intervenir en les càrregues als col·legis electorals.

Demana, concretament, el número d'identificació personal i que els agents expliquin on eren, quina era la seva funció el dia del referèndum i que detallin com van actuar. 

Aquestes diligències responen només a les denúncies interposades per part dels afectats, però no a les de la querella conjunta que està previst que s'admeti a tràmit en breu, i en la que hi ha sol·licitades moltes més diligències, com la d'esbrinar quins eren els responsables operatius i polítics el dia de les actuacions, una còpia de les imatges que van gravar els propis policies, així com les instruccions escrites que tenien els agents l'1-O, a més de diversos informes.


            

 

 

Els afectats declararan a partir de febrer

Està previst que els primers afectats comencin a declarar a partir del mes de febrer o març.

Els advocats voluntaris que representen els denunciants es mostren satisfets, ja que és un primer pas per esbrinar quins agents es van extralimitar en l'ús de la força i també obre la porta a saber quins són els responsables operatius i polítics de les càrregues.

Durant tota aquesta setmana els diferents afectats s'han visitat amb els metges forenses, per tal de comprovar que el què surt als informes és real. Es tracta d'un tràmit habitual que es pot allargar durant tota la setmana vinent. En els últims dies els denunciants que s'han afegit a la querella conjunta ha augmentat i ja són prop de 200 persones les que acumula la causa.

 

A Barcelona el jutge té més de 300 comunicats mèdics

Molts jutjats investiguen l'actuació dels Mossos l'1 d'octubre, un jutjat investiga l'actuació de la policia nacional l'1 d'octubre, és el d'instrucció número 7 de Barcelona, que ja va dictar una providència per què la Policia Nacional identifiqui els agents que van actuar en cadascuna de les intervencions per impedir la votació.

Sobre la taula hi té uns 300 comunicats mèdics de lesions provinents dels hospitals. D'aquests unes 200 persones ja han passat pel reconeixement dels metges forenses, la gran majoria van rebre cops que no han requerit tractaments mèdics posteriors. 

Es podria tractar de delictes lleus de lesions que només es poden perseguir si el perjudicat en presenta denúncia. Per això, la fiscalia va demanar l'arxiu dels casos en què no hi hagi denúncia i per això el jutge és partidari de localitzar els afectats per preguntar-los si volen denunciar o no.

 

 

Una quinzena de persones no denunciaran i, per tant, se n'ha arxivat la causa i encara queda pendent de saber què faran una vintena més d'afectats.

La investigació la porten els Mossos d'Esquadra, ara estan recopilant les imatges i es classificaran segons els col·legis electorals als quals fan referència.

Després, els afectats hauran de comparèixer per visionar els vídeos i identificar-se. A posteriori la justicia determinarà si s'ha pogut incórrer en algun delicte. 

 

Notícia relacionada: Memòria audiovisual de l'1-O


 

          

TEMES:
Referèndum 1-O

VÍDEOS RELACIONATS