Parc eòlic del Tallat a l'Urgell (Foto: ACN)
Parc eòlic del Tallat a l'Urgell (Foto: ACN)
Lleida

El jutjat contenciós de Lleida obliga a enderrocar 28 molins del parc eòlic del Tallat

El jutjat de Lleida il·legalitza la llicència que es va concedir a l'Ajuntament de Vallbona de les Monges per a la construcció del parc eòlic del Tallat i demana que se n'enderroquin els molins.

Actualitzat
El jutjat contenciós administratiu número 1 de Lleida declara il·legal la llicència que es va concedir a l'Ajuntament de Vallbona de les Monges per a la construcció del parc eòlic del Tallat a l'Urgell, i a més insta a enderrocar els molins d'aquest parc. Malgrat això, la sentència, interposada pel grup ecologista Ipcena i la Plataforma Salvem el Tallat, es pot recórrer a una instància superior.

Abans de la sentència del jutjat contenciós, el 2009 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va declarar nul·la l'autorització de la comissió d'Urbanisme per als parcs del Tallat i del Vilobí. La demanda, interposada per Ipcena contra el Departament de Treball i Indústria i contra l'empresa Acciona Energia, va ser acceptada pel tribunal, que anul·lava l'autorització d'instal·lació dels parcs a la serra del Tallat (Vallbona de les Monges - Urgell), Passanant (Conca de Barberà) i la serra de Vilobí (les Garrigues).

La sentència invalidava l'emplaçament, incompatible amb el plantejament urbanístic, ja que els parcs eòlics només poden estar establerts en terrenys reservats per a sistemes generals. Amb tot, el cas està pendent de resolució pel Suprem.

En aquesta nova sentència, s'anul·la la llicència municipal. L'alcalde de Vallbona de les Monges, Ramon Bergadà, ha declarat que recorreran la decisió del jutge i ha afirmat que en aquesta hi ha "intencionalitat política" i que tots els parcs de Catalunya estan construïts amb la mateixa llicència. Els altres parcs implicats en la sentència anterior no es veuran afectats.

Ipcena acusa les administracions de saltar-se les seves normes i d'actuar amb favoritisme amb empreses (com Acciona Energia) que especulen amb energia eòlica. El grup ecologista vol impedir els atemptats contra el medi ambient ja que la zona és un nucli important per a la migració d'ocells.
Anar al contingut