El jutge Santiago Vidal en una imatge d'arxiu
El jutge Santiago Vidal en una imatge d'arxiu
Barcelona

El CGPJ suspèn tres anys el jutge Vidal per redactar un esborrany de Constitució catalana

Els magistrats han debatut una proposta del ponent que rebaixa la sanció d'excloure a Vidal de la carrera judicial per l'esborrany de Constitució catalana

RedaccióActualitzat

El Consell General del Poder Judicial s'ha reunit des de mig matí d'aquest dijous per debatre quina sanció imposarà al jutge Santi Vidal per haver redactat un esborrany de la Constitució catalana. En un primer moment semblava fet que l'expulsió del magistrat de la carrera judicial era implacable, però l'òrgan ha anat matisant el seu posicionament fins que al vespre s'ha sabut que l'opció de l'expulsió quedava gairebé descartada.

Els jutges han debatut una nova proposta per rebaixar la sanció a tres anys de suspensió. Això és perquè els 21 membres del CGPJ han acordat per unanimitat excloure el delicte d'incompatibilitat en l'acció de Vidal. No obstant, sí que veuen un incompliment del deure inexcusable de guardar la Constitució i per això li imposarien la sanció rebaixada.

La votació de la sanció ha comptat amb 12 vots a favor, els dels magistrats conservadors. I 9 vots en contra, dels jutges progressistes.

El jutge Santiago Vidal ha rebut la notícia mentre treballava al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i, segons ha pogut saber TV3, ha dit que se sent moralment satisfet pel fet que el debat s'hagi allargat tant. Segons ell vol dir que hi ha gent que té dignitat.

Ara, el jutge presentarà un recurs al Tribunal Suprem per deixar sense efecte una sanció que el deixarà sense plaça a l'Audiència Provincial de Barcelona.

La reunió ha començat amb retard perquè hi ha hagut un debat de procediment previ que s'ha allargat més de dues hores. Una part dels vocals del CGPJ demanaven que l'expulsió es debatés en la Comissió Disciplinària i no en el ple per així poder rebaixar la sanció. Al final, per una majoria de 12 a 9 s'ha decidit debatre la qüestió al ple. Després, segons algunes fonts, s'ha votat també si el cas havia prescrit, i la mateixa majoria conservadora ha decidit que no.

Després d'aquestes qüestions prèvies, ha començat la reunió del CGPJ amb el debat de fons: l'expulsió del jutge per dues faltes molt greus -per fer activitats incompatibles amb el seu càrrec de magistrat (cosa que finalment s'ha descartat) i per ignorància inexcusable en els seus deures com a magistrat-.

Finalment, però, l'acusació de no haver demanat la compatibilitat per fer aquesta feina fora de les seves hores jurisdiccionals, s'ha exclòs del debat, i ha quedat la falta de no complir els seus deures.

A l'espera de la resolució del CGPJ, el magistrat ha continuat treballant amb normalitat al seu despatx.

ARXIVAT A:
CGPJ
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut