El jutge tomba el recurs interposat per la Delegació del Govern contra l'Ajuntament de Dosrius per pagar la quota de l'AMI

ACN Dosrius.-El jutjat contenciós administratiu número 17 de Barcelona ha donat la raó a l'Ajuntament de Dosrius (Maresme) en relació al pagament de la quota a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), tombant així el recurs que va presentar la Delegació del Govern espanyol. La sentència conclou que el pagament de la quota a l'entitat és conseqüència del fet d'estar-hi inscrit, i recorda que tant la creació de l'AMI com l'adhesió de l'Ajuntament són dos fets que han estat permesos per l'administració. "El pagament de la quota no és un acte que tingui substantivitat pròpia, sinó que és conseqüència obligada d'un acte anterior ferm i executiu, per no haver estat impugnat", apunta el jutge, de manera que no admet el recurs de la Delegació del Govern espanyol.

El cas arrenca el setembre de 2015, quan la Delegació del Govern espanyol va impugnar l'acord de l'Ajuntament de Dosrius per pagar la quota anual de 750 euros a l'AMI, ja que considerava inconstitucional el fet de destinar diners públics a una entitat que té per objecte "promoure la partició de l'Estat". En aquest sentit, assegurava que s'estaven vulnerant els principis de legalitat administrativa i d'objectivitat en l'actuació de l'administració. L'Ajuntament de Dosrius, però, va negar que s'estiguessin vulnerant aquests principis, alhora que també va rebutjar que s'estigués infringint el principi de legalitat pressupostària. Al mateix temps, va al¿legar que no es podia admetre el recurs contra el pagament de la quota si anteriorment no s'havia impugnat l'adhesió de l'Ajuntament a l'AMI, que es va aprovar al juliol del 2015. Finalment, el jutge ha donat la raó al consistori, i s'ha remès a una sentència dels jutjats de Girona de l'any 2014, que van resoldre un cas similar vers l'Ajuntament de Mont-ras. En aquella sentència, el magistrat apuntava que si la llei permet l'associació entre municipis, s'ha de permetre que els consistoris paguin les pertinents quotes. Alhora, reconeixia que l'Ajuntament de Mont-ras formava part de l'AMI defensant una qüestió "d'interès comú". En aquest sentit, justificava que aquest 'interès' respon al procés polític en què es troba immers Catalunya, el qual és subscrit per nombrosos ajuntaments, segons han manifestat els regidors que els conformen. Finalment, el jutge del cas de Dosrius senyala que la sentència del magistrat del cas gironí indicava que també seria legal que un ajuntament amb una majoria política contrària a la independència s'adherís a una associació que defensés aquest posicionament.

Anar al contingut