Madrid

El jutge titlla de "bitxo" i "filla de puta" una dona que denuncia violència de gènere

Una presumpta víctima de maltractaments i amenaces denuncia el jutge que porta el seu cas i el CGPJ obre diligències informatives contra el magistrat

Juli RodésActualitzat

Una dona que ha denunciat ser víctima de violència de gènere ha presentat denuncia contra el magistrat Francisco Javier Martínez Derqui, responsable del jutjat de violència sobre la dona número 7 de Madrid, que tramita el seu cas.

En concret, Martínez Derqui instrueix els procediments civils i penals derivats del divorci i de les dues denúncies per maltractaments psicològics, amenaces i coaccions.

La denunciant és María Sanjuán, model madrilenya.

El denunciat és Josué Reyzábal, empresari madrileny, exmarit de Sanjuán amb qui va tenir tres fills.

Segons informa la Cadena SER, Sanjuán ha demanat al Consell General del Poder Judicial que adopti mesures contra Martínez Derqui perquè considera que ha actuat amb "manca d'imparcialitat" i "enemistat manifesta" cap a ella.

A més, demana que investiguin un possible delicte de prevaricació arran d'una mesura adoptada d'ofici per part del jutge sense que Sanjuán ni Reyzábal la demanessin.

En concret, Martínez Derqui va dictar una interlocutòria en què augmentava el règim de visites del pare i li atorgava la custòdia dels nens durant les "vacances escolars".

Sanjuán ha presentat la denúncia després que s'ha conegut un vídeo en què el jutge fa comentaris despectius sobre ella.

El vídeo es va gravar accidentalment quan ja havia acabat una vista sobre el divorci de Sanjuán i Reyzábal, en quedar engegada la càmera de la sala que enregistra els judicis.

 

 

En aquell moment només eren presents a la sala el jutge, la fiscal, una lletrada i un tècnic.

Martínez Derqui es refereix a Sanjuán dient, primer, que és un "bitxo", i continua la conversa fent comentaris burletes sobre la model i posant en dubte els motius de salut que li van impedir acudir a la vista.

Sanjuán va argumentar que la nit abans havia tingut un atac de pànic, quan va saber que li havien retirat l'ordre de protecció contra el seu exmarit dictada per una jutge.

L'atac va obligar a traslladar-la a l'hospital madrileny de La Princesa, on va passar 15 hores a urgències i va quedar ingressada "sense previsió de data d'alta".

En l'informe de La Princesa es llegeix que Sanjuán "es presenta molt nerviosa, angoixada i plorosa, i manifesta la seva por davant la possibilitat que el seu marit pugui fer alguna cosa als nens, perquè alguna vegada ja l'havia amenaçat de fer-ho".

L'informe també explica que Sanjuán rep maltractaments des del 2016.

El jutge qüestiona l'informe mèdic de La Princesa tot i que, fins i tot, va suscitar l'activació del protocol de maltractaments.

A la conversa, també hi intervenen la fiscal i una lletrada, que també qüestionen la versió de Sanjuán i comenten que "tot està preparat" per "ella".

El jutge es mostra d'acord amb elles i tanca la conversa dient "sí, que filla de puta".

Abans d'això, Martínez Derqui fa broma sobre la reacció que tindrà Sanjuán quan conegui la interlocutòria en què augmenta el règim de visites del pare, que Sanjuán ara ha denunciat.

MARTÍNEZ DERQUI: "Veuràs el disgust que tindrà la María Sanjuán quan el dilluns vegi que ha de donar els nens al pare."

FISCAL: "Ja veuràs, un altre ingrés."

MARTÍNEZ DERQUI: "La mare... Ho posaré a la interlocutòria, perquè, a més, estan dient que el delicat estat de salut de la mare... (riures)"

FISCAL: "Mira que anava a posar-ho a l'informe, però dic 'no faré sang, no faré sang'."

MARTÍNEZ DERQUI: "Que no... Compte, compte, que està molt bé que aquests primers quinze dies descansarà... (riures)"

FISCAL: "Doncs he estat a punt. A més, degut a l'estat de salut..."

MARTÍNEZ DERQUI: "I la mare va a la nit al 'Sálvame' posant-me de volta i mitja."

FISCAL: (riures)

LLETRADA: "Els jutges de violència que m'han tret les meves nenes... (...) No sé si no està una mica preparat, no, tot plegat?"

MARTÍNEZ DERQUI / LLETRADA: "Tot! D'ella."

LLETRADA: "Tot preparat."

MARTÍNEZ DERQUI: "Sí, que filla de puta."

Després que ha transcendit la gravació, la fiscal i la lletrada han acceptat ser retirades del cas.

El jutge Martínez Derqui, en canvi, ha presentat un escrit i l'Audiència Provincial decidirà si l'aparta.

A més, en unes declaracions a la Cadena Ser, Martínez Derqui es defensa al·legant que "és una conversa privada que s'ha gravat indegudament" i que té lloc "fora de la meva actuació jurisdiccional".

L'ordre de protecció a Sanjuán l'havia dictada la jutge María Gracia Parera, del jutjat número 3 de violència de gènere de Madrid, després que la model va presentar una segona denúncia per maltractaments, acompanyada d'un informe policial que valorava la seva situació com de "risc extrem", una consideració molt poc habitual.

Reyzábal, però, va presentar recurs.

L'Audiència Provincial de Madrid va donar-li la raó, en no apreciar delicte, i va retirar l'ordre de protecció que hauria motivat l'atac de pànic de Sanjuán. que li va impedir acudir a la vista.

Sanjuán va presentar la primera denúncia contra Reyzábal per maltractaments a principis d'aquest any. Ell va ser detingut, però el jutge Martínez Derqui el va deixar en llibertat després de prendre-li declaració com a investigat.

El CGPJ obre diligències contra Martínez Derqui

El Consell General del Poder Judicial ha informat aquest dijous, mitjançant un comunicat, que el Promotor de l'Acció Disciplinària de l'òrgan de govern dels jutges ha decidit obrir una diligència informativa a Martínez Derqui.

ARXIVAT A:
Violència masclistaJudicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut