Madrid

El jutge Ruz demana identificar la persona "políticament exposada" titular de sis comptes a Suïssa

Aquesta persona, que el Dresdner Bank va identificar com a "políticament exposada", compartia els comptes amb l'extresorer del PP Luis Bárcenas i l'exsenador Luis Fraga

Actualitzat

El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha demanat a Suïssa que identifiquin el tercer titular de sis comptes bancaris vinculats amb el "cas Bárcenas". Aquest tercer titular, que el Dresdner Bank va identificar com una persona "políticament exposada", compartia els comptes amb l'extresorer del PP Luis Bárcenas i l'exsenador Luis Fraga. Precisament, Ruz ha citat Fraga com a testimoni el dia 28 per aclarir la seva relació amb aquests comptes bancaris.

El magistrat ha adoptat aquesta decisió en una interlocutòria, a petició de l'acusació particular que exerceix el PSOE. El tercer titular d'aquests comptes és una persona classificada com a "risc 3" en els papers de Bárcenas, una denominació que podria correspondre a una persona exposada políticament o "PEP".

Segons relata en la interlocutòria, Ruz va conèixer l'existència d'aquests sis comptes a través d'uns correus electrònics de l'estiu del 2009 entre l'agent de Bárcenas i Fraga en el Dresdner Bank, Agathe Stimoli, i Andrea Dankert, del departament d'acompliment del banc, sobre el resultat d'una auditoria de PricewaterhouseCoopers sobre els expedients de diversos clients.

Fraga: citat com a testimoni, no com a imputat

Un d'aquests clients va resultar ser Luis Fraga, amic de Bárcenas i nebot del fundador d'Alianza Popular, i l'altre apareix identificat com el titular de sis comptes, "respecte del qual l'auditoria conclou que no està documentat com va aconseguir el mateix client els seus actius". En el darrer interrogatori, Ruz va preguntar a Bárcenas si es tractava d'una altra persona que no hagués aparegut fins ara en la investigació, a la qual cosa l'extresorer popular va respondre que "podria ser" perquè "ni el senyor Fraga ni jo hem tingut comptes bancaris diferents dels que es coneixen en el sumari".

El jutge creu que Bárcenas "s'hauria valgut d'altres comptes de titularitat aliena, oberts en entitats bancàries suïsses, per persones de la seva íntima confiança per portar a terme els seus objectius criminals", tot i que precisa que de Fraga "no se'n desprenen de les dades fins ara conegudes elements que determinin indicis de la comissió de delictes contra la Hisenda Pública" o de blanqueig, motiu pel qual no el cita com a imputat.

Malgrat tot, "la rellevància dels comptes citats" resulta del "vincle que s'estableix" entre aquests comptes i el de Luis Fraga, "en recollir-se tots ells en un mateix correu electrònic", per la qual cosa es considera procedent la seva citació com a testimoni. Per tal d'esbrinar qui hi ha darrere d'aquests comptes, el jutge ha demanat que el banc faciliti tota la documentació que en tingui (data d'obertura, apoderats, extractes, relació d'ingressos, transferències i extraccions), a més dels informes documentats en el departament d'acompliment.

Bárcenas presenta un recurs de nul·litat

D'altra banda, Bárcenas ha presentat un recurs de nul·litat contra la decisió judicial de mantenir-lo a la presó.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut