Sevilla

El jutge processa els expresidents andalusos Chaves i Griñán pel cas dels EROs fraudulents

El magistrat també processa sis exconsellers de la Junta d'Andalusia en relació amb aquest afer de corrupció política

RedaccióActualitzat

El jutge ha decidit processar els expresidents d'Andalusia Manuel Chaves i José Antonio Griñán i sis exconsellers pel cas dels EROs fraudulents, l'afer sobre el sistema utilitzat per la Junta andalusa per pagar ajudes a empreses. En una interlocutòria notificada aquest migdia, el magistrat del jutjat de Sevilla Álvaro Martín considera que els dos expresidents socialistes van cometre un delicte de prevaricació administrativa, que no inclou penes de presó, encara que a Griñán també li imputa malversació de fons públics.

El magistrat també processa 24 exalts càrrecs de la Junta d'Andalusia, entre els quals hi ha els exconsellers José Antonio Viera, Carmen Martínez Aguayo, Francisco Vallejo, Magdalena Álvarez, Gaspar Zarrías i Antonio Fernández. Tot plegat s'emmarca en la peça separada del procediment específic a través del qual es van concedir les ajudes investigades en el cas dels EROs, l'anomenada peça "política" de la causa.

Als dos expresidents andalusos i als sis exconsellers els atribueixen un delicte continuat de prevaricació. A més, a Griñán i a quatre dels exmembres del govern andalús -Viera, Fernández, Martínez Aguayo i Vallejo- els imputen un delicte continuat de malversació de cabals públics.

Després de saber-se la decisió judicial, el PSOE ha informat que tant Chaves com Griñán han demanat la baixa voluntària al partit. Fonts socialistes han destacat que la petició és de fa uns dies i, per tant, s'han avançat al Codi Ètic del PSOE; que preveu suspendre els militants que vagin a judici per corrupció. Tots dos estaran suspesos temporalment de militància, fins que hi hagi sentència sobre el cas. 

En aquesta part del procediment hi havia imputats un total de 51 exalts càrrecs i exmembres del consell rector de l'agència IDEA, però el jutge ha decidit arxivar la causa contra una vintena d'ells, entre els quals destaquen els exconsellers Manuel Recio, Martín Soler i Antonio Ávila, i també el president d'Unicaja, Braulio Medel.

Chaves i Griñán han insistit sempre que no van aprovar res d'il·legal. Ho van afirmar primer davant del Tribunal Suprem i després davant del jutjat d'instrucció número 6 de Sevilla.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut