Madrid

El jutge ordena deixar Forcadell en llibertat

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ja ha signat l'ordre de llibertat per a la presidenta del Parlament i un funcionari ja l'està traslladant a Alcalá-Meco

RedaccióActualitzat

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ja ha ordenat la llibertat de Carme Forcadell, després que aquest matí la fiança de 150.000 euros ha estat pagada i consignada. Un funcionari ja l'ha trasllada a la presó d'Alcalá-Meco, on la presidenta del Parlament va ingressar ahir a última hora després d'una jornada maratoniana al Suprem.

L'advocat de Forcadell, Andreu Van den Eynde, ja havia dipositat, aquest matí, la fiança, però encara faltava finalitzar el tràmit de consignar-la en el compte corresponent del Tribunal Suprem. Aquesta consignació -una mena de convalidació del pagament- és un tràmit que és lent i que ha de fer una persona física. Els diners de la fiança s'han pagat gràcies a la caixa de solidaritat de les entitats sobiranistes:

 

 

Quan el jutge té constància oficial del pagament, trasllada la informació a Institucions Penitenciàries, que ho comunica al jutjat de vigilància penitenciària d'Alcalá de Henares, del qual depèn la presó d'Alcalá-Meco.

 

A Alcalá-Meco ja han arribat, cap al migdia, Van den Eynde i Anna Simó, secretària de la mesa del Parlament, que ahir va quedar en llibertat amb mesures cautelars. 

Forcadell va arribar a Alcalá-Meco en un cotxe sense identificar. Feia quinze hores que ella i cinc integrants de la mesa havien arribat al Tribunal Suprem per declarar davant del jutge Llarena.

Forcadell és l'única dels sis integrants de la mesa que ahir van declarar al Tribunal Suprem que va ingressar a la presó. I la persona a la qual Llarena ha imposat la fiança més alta, de 150.000 euros. Tenia una setmana per pagar-la, però ja es preveia que ho faria avui mateix.

 

Ahir a la nit, a la sortida del Suprem, l'advocat de Forcadell es mostrava confiat que podria recollir els diners avui mateix. I l'ANC, entitat que Forcadell va presidir, havia posat a la seva disposició i a la dels altres membres de la mesa els diners de la caixa de solidaritat.

Van den Eynde va explicar als mitjans que Forcadell "està forta", i va lamentar: "No ens han donat marge perquè pogués abonar la fiança" per evitar l'ingrés a presó preventiva. També va dir que analitzaran i valoraran la "diferència de tracte" de Forcadell respecte als altres integrants de la mesa.

Lluís Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet no van haver d'ingressar a la presó. Nuet va sortir del Tribunal Suprem sense cap mesura cautelar, i la resta tenen una setmana per abonar, cadascun, una fiança de 25.000 euros.

 

Forcadell, Corominas, Guinó, Simó i Barrufet hauran d'entregar el passaport avui abans de les dues del migdia, no podran viatjar a l'estranger i hauran de comparèixer setmanalment al TSJC. L'incompliment d'aquestes mesures cautelars implicaria l'ingrés a la presó.

Alcalá-Meco és el mateix centre penitenciari on estan ingressades -des de fa una setmana- les conselleres Meritxell Borràs i Dolors Bassa, cessades pel govern espanyol en aplicació de l'article 155. Per a elles i per al vicepresident Junqueras i els consellers Rull, Turull, Romeva, Forn i Mundó, la jutge Carmen Lamela, de l'Audiència Nacional, va dictar presó incondicional, com demanava la fiscalia.

Es dona la circumstància que, a diferència de la jutge Lamela, la decisió del jutge Llarena no ha coincidit amb la petició de la fiscalia, que havia demanat presó incondicional per a Forcadell, Corominas, Simó i Guinó.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàIndependènciaArticle 155Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut