Madrid

El jutge multa amb 2.700 euros els primers joves que van cremar fotos del rei

L'Audiència Nacional ha imposat una multa de 2.730 euros per a Jaume Roura i Enric Stern, els dos joves gironins que van cremar fotos dels reis d'Espanya en la visita reial a Girona el 13 de setembre. Els dos joves s'han assegut al banc dels acusats per un delicte d'injúries a la Corona. Finalment, i tot i que la fiscalia demanava un any i tres mesos de presó, el jutge ha decidit imposar només una multa. D'altra banda, durant el judici, els dos acusats han volgut declarar en català, i això ha provocat un estira-i-arronsa amb el jutge, que inicialment no ho volia, després ho ha acceptat i, finalment, ha considerat que han estat en silenci. A les preguntes del fiscal i de la defensa, els dos joves han reconegut haver pres part en els fets, que han definit com una acció reivindicativa.

Actualitzat

El jutge de l'Audiència Nacional José María Vázquez Honrubia ha imposat una multa de 2.730 euros als dos joves. El magistrat, que ha anunciat la seva sentència quan s'ha acabat el judici, considera que és més positiu que els acusats paguin una multa i no ingressin a la presó perquè "aprenguin que poden tenir les idees que vulguin, però que no poden atacar les institucions bàsiques de l'Estat".

Durant el judici, el jutge ha prohibit que Jaume Roura i Enric Stern declaressin en català i la sessió s'ha hagut de suspendre uns minuts. Finalment s'ha reprès, però, i tot i que els acusats podien declarar en català, no hi havia traductor a la sala. El fet que els dos acusats hagin declarat en català durant tot el judici ha fet que el magistrat consideri la seva intervenció "com si s'haguessin mantingut en silenci". L'advocat defensor, Benet Salellas, ha protestat per aquesta situació recordant "el dret dels acusats a declarar en la llengua que desitgin" i ha anunciat que demanarà la nul·litat del judici. Curiosament, una noia del públic s'ha ofert per fer de traductora, però el jutge ha denegat l'oferta.

Els joves, que van ser identificats pels Mossos d'Esquadra a través de diverses imatges de televisió, van ruixar amb gasolina diverses fotografies dels monarques de mida gran, algunes de les quals estaven cap per avall, i les van cremar amb unes torxes durant una concentració antimonàrquica que es va celebrar a la plaça del Vi de la capital gironina.

Els joves reconeixen els fets

Jaume Roura i Enric Stern van reconèixer davant del titular del jutjat central d'instrucció número 1, Santiago Pedraz, l'autoria dels fets, però els van justificar com "un acte comprès en la llibertat d'expressió i amb el qual pretenien mostrar rebuig a la monarquia", segons l'advocat defensor, Benet Salellas.

La crema de les fotografies va ser aclamada per les diverses desenes de persones que van participar en la concentració, que es va desenvolupar a uns centenars de metres de la Universitat de Girona, on a aquesta mateixa hora els monarques estaven protagonitzant una visita oficial.

El fiscal Ignacio Gordillo demanava un any i tres mesos de presó i, en l'escrit provisional d'acusació, destacava que els joves "anaven amb la cara tapada per no ser identificats" i demanava que fossin condemnats perquè l'actuació va tenir un únic objectiu: "menyscabar i danyar el prestigi de la més alta representació de l'Estat".

En solidaritat amb Roura i Stern, mig centenar de persones es van concentrar el 22 de setembre en el mateix lloc per cremar imatges dels monarques. Dinou van comparèixer per aquests fets davant del titular del jutjat central d'instrucció número 3, Fernando Grande-Marlaska, i es troben actualment a l'espera que la fiscalia presenti una acusació contra ells o sol·liciti l'arxivament de la causa.

Suport català

Més d'un centenar de persones han viatjat a Madrid per assistir al judici contra els dos joves. Un autocar ple va sortir des de Girona; un altre, de Barcelona, que va recollir més gent a Lleida, i diverses furgonetes, des del País Valencià. Tots ells s'han desplaçat per donar suport a Jaume Roura i Enric Stern amb una concentració al davant de l'Audiència Nacional.

També com a solidaritat amb els joves encausats, una seixantena de persones han cremat aquest dimarts al vespre una foto del rei i de Franco en una concentració il·legal a la plaça d'Espanya. A més de la foto reial, els manifestants també han cremat una bandera espanyola i una de francesa. Els manifestants han cremat consignes com "Independència", "Els catalans no tenim rei", "Jo també cremo la corona espanyola" o "Tribunal d'excepció. Audiència Nacional".

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut