Madrid

El jutge Llarena rebutja que Jordi Sànchez pugui participar en el ple d'investidura

Nega el permís penitenciari, la llibertat provisional i la participació telemàtica pel risc de "reiteració delictiva"

RedaccióActualitzat

Pablo Llarena ha rebutjat l'autorització perquè Jordi Sànchez pugui participar en el ple d'investidura convocat per aquest divendres.

El jutge del Tribunal Suprem ha denegat no només el permís penitenciari que permetria a Sànchez presentar-se com a candidat a la presidència de la Generalitat, sinó també la llibertat provisional.

També rebutja la tercera opció, que pugui partipar al ple per via telemàtica, mitjançant videoconferència. 

En els tres casos, Llarena argumenta que hi ha risc de reiteració delictiva, un argument que ja havia valorat abans.
 

 

De fet, aquesta era la segona vegada que l'exlíder de l'ANC i número dos de Junts per Catalunya demanava el seu alliberament per presentar la seva candidatura. La primera va ser al març, i Llarena ja l'hi va denegar amb l'argument que hi havia risc de "reiteració delictiva".

En aquesta ocasió, l'advocat de Sànchez recordava en el seu escrit que, si no se li permetia optar a la candidatura, s'estarien violant els drets i les garanties dels pactes internacionals, com es reflecteix en la resolució del Comitè dels Drets Humans de l'ONU, que insta el govern espanyol a respectar els drets polítics de l'aspirant.
 

 

En aquest mateix sentit, dimarts, en una entrevista a "Els Matins" de TV3, el president del Parlament, Roger Torrent, subratllava: "Em costa d'entendre que el Suprem no faci cas d'una resolució de l'ONU."

Llarena, en canvi, argumenta que "aquesta crida que les actuacions estatals contemplin la rellevància del dret mentre s'aclareix la queixa" [de Sànchez], ni suposa que el Comitè [de Drets Humans de l'ONU] faci una indicacio concreta que mai pot ser vinculant per al tribunal", ni implica "que la tutel·la cautelar dels drets polítics del processat hagi de passar per l'adopció d'alguna d'aquestes decisions que el sol·licitant expressa".
 

 

En definitva, segons Llarena, la resolució de les Nacions Unides no implica que s'hagi de permetre que Sànchez sigui investit president de la Generalitat. 

Junts per Catalunya i ERC també havien reclamat al Tribunal Suprem que autoritzés la presència de Sànchez, empresonat a Soto del Real.
 

 

Torrent havia convocat la sessió d'investidura per a les deu del matí d'aquest divendres. 

Amb la negativa de Llarena, el ple d'investidura de demà no se celebrarà i els temps s'alenteixen: de moment, JxCat no es planteja nous candidats i, per tant, no hi haurà govern abans de Sant Jordi, contràriament al que havien acordat amb Esquerra. 

La setmana que ve els diputats de JxCat debatran a Berlín totes les opcions possibles, fins i tot si cal fer un acte de sobirania i proposar una altra vegada Puigdemont com a candidat, a partir de la modificació de la llei de presidència, possiblement a principis de maig.

Sànchez: "Em pregunto si els catalans van delinquir el 21D"

Al compte de Twitter de Jordi Sànchez, que es gestiona des de fora de la presó però ell dicta els tuits, el candidat a la investidura s'ha preguntat "si els catalans van tornar a delinquir el 21D dipositant els seus vots a les urnes":

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut