Artur Mas i Helena Rakosnik, votant a l'Escola Pia Balmes de Barcelona (ACN)
Artur Mas i Helena Rakosnik, votant a l'Escola Pia Balmes de Barcelona (ACN)
Barcelona

El jutge instructor del 9-N demana excedència i assumeix el cas un magistrat conservador

José Francisco Valls, de la conservadora Associació Professional de la Magistratura, investigarà a partir del mes que ve la causa contra Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau

RedaccióActualitzat

Canvi de jutge en la causa del 9-N. El magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) José Francisco Valls Gumbau, de la conservadora Associació Professional de la Magistratura (APM), assumirà la investigació després que el jutge que ho feia fins ara, designat pel Parlament, Joan Manuel Abril, hagi demanat una excedència voluntària.

Segons les normes de repartiment, ara serà el magistrat José Francisco Valls a qui correspon instruir el cas per desobediència i altres delictes on hi ha imputats l'expresident de la Generalitat Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera i diputada Irene Rigau.

Valls Gumbau va néixer a Vinaròs, té 64 anys i en porta 37 de jutge. Va ser durant molts anys president d'una sala civil de l'Audiència de Barcelona, després director de l'Escola Judicial i ara és magistrat de la Sala Civil i Penal del TSJC.

El magistrat que demana l'excedència, Joan Manuel Abril, vol reprendre la feina investigadora i docent com a catedràtic de Dret Civil a la Universitat Autònoma de Barcelona i el seu càrrec al capdavant del Tribunal Superior de Justícia del Principat d'Andorra. Aquesta substitució es farà efectiva l'1 de juliol.

Anar al contingut