Rubí

El jutge empresona el detingut per la violació d'Igualada

L'Audiència de Barcelona va autoritzar un permís del reclús després que el jutge li hagués denegat 13 vegades la sortida de presó

RedaccióActualitzat

El jutge de Rubí ha enviat a presó comunicada Tomás Pardo, l'home acusat d'haver segrestat, violat i intentat matar una dona dissabte en un bosc a prop de Castellbisbal. Els Mossos el van detenir dissabte a Igualada.

El TSJC ha explicat en un comunicat que el jutge de vigilància penitenciària va denegar 13 vegades els permisos perquè Tomás Pardo fes sortides de la presó, tot i que la Junta de Tractament de la presó de Ponent n'havia informat favorablement. Finalment, al febrer, l'Audiència de Barcelona va autoritzar la concessió de permisos i va revocar així la decisió del jutge. Aquest cap de setmana era la tercera vegada que el "violador de Martorell" sortia de permís, tot i que abans havia fet 18 sortides controlades pel Departament de Justícia.

Historial de reincidències

L'home, que compleix una condemna de 26 anys de presó per robatori amb violència, agressió sexual i intent d'homicidi de dues dones més, a Abrera i Martorell, tenia un permís penitenciari de tres dies. Pardo estava ingressat a la presó de Ponent, a Lleida, i aquesta era la tercera vegada que el jutge li concedia un permís de tres dies. La primera va ser al juliol, la segona al setembre i l'última, aquesta.

L'historial de Tomás Pardo acumula reincidències i polèmica judicial. Conegut com el violador de Martorell, el 2004 Pardo estava en presó preventiva, però el van deixar sortir en llibertat abans del judici per violació i intent d'homicidi pels dos casos anteriors. El fiscal havia demanat que el seu internament s'allargués, però no es va fer. L'Audiència de Barcelona i la fiscalia es van culpar mútuament de la descoordinació.

Acusat d'aprofitar el permís per reincidir

Tomás Pardo està acusat d'haver amenaçat, dissabte al matí, una dona de 52 anys quan sortia de casa seva a Igualada i haver-la obligat a conduir fins a un bosc a prop de Castellbisbal, on, segons la policia, la va violar diverses vegades, li va clavar un ganivet al coll amb intenció de matar-la, i la va llançar daltabaix d'un barranc. La víctima va sobreviure i va poder avisar els seus familiars amb el telèfon mòbil. Encara és a l'UCI, però es recupera bé i no es tem per la seva vida.

Un 6% de reincidència

Els responsables de política penitenciària han defensat els protocols que se segueixen en aquest tipus de casos. En una entrevista a "Els matins" de TV3, Carles Soler, subdirector general de rehabilitació dels Serveis Penitenciaris de la Generalitat, ha precisat que un 6% dels condemnats per aquest tipus de casos reincideixen, i ho ha considerat una xifra acceptable.

El responsable de rehabilitació de la Generalitat ha explicat que un condemnat per delictes sexuals ha de passar per un programa de tractament de 6 mesos com a mínim per aconseguir un permís. En aquest programa es busca que el condemnat accepti la seva responsabilitat i se li desmunten les autojustificacions que fa servir per eludir-la.

Cal un procés gradual

Després un comitè decideix si el programa ha aconseguit el seu objectiu i si se li concedeix el permís, que necessita tenir el vistiplau del jutge per ser efectiu. Soler ha insistit, però, que és necessari que el pas de la presó a la llibertat sigui progressiu i amb control professional, i que si se'ls deixés en llibertat al final de la condemna sense passar per aquest procés, el percentatge de reincidència seria més alt.

De totes maneres, Soler ha admès que hi ha marge de millora per aconseguir reduir aquesta xifra i que això es treballa en col·laboració amb els països que tenen millors sistemes de reinserció:

"Els països que millor aborden aquesta problemàtica són el Regne Unit i Holanda. Fa 4 anys vam estar col·laborant en un projecte comú amb aquests països per implementar millores en el tractament d'aquest tipus de delinqüència i en la supervisió a fora. Es poden fer millores en el tractament a dins de la presó, en l'avaluació que fan els professionals i millorant la xarxa de suport i control social que tenen quan surten a l'exterior."

Soler ha assegurat que endurir les mesures penals i penitenciàries no aconsegueix evitar la reincidència, sinó que la fa augmentar. Com a exemple ha citat el cas dels Estats Units, on hi ha una política penitenciària molt més dura i la reincidència és del 14%.

El president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, creu que no cal tocar la llei penitenciària.

"El tractament penitenciari té un objectiu general que és el de la recuperació del delinqüent, és la seva reinserció a la societat, i no podem prescindir d'aquest tipus de mesures perquè en algun cas lamentable s'hagin produït efectes tan perversos com en aquest cas."

Per la seva banda, el conseller de Justícia de la Generalitat, Carles Mundó, ha remarcat que les polítiques de reinserció són globalment efectives. En una entrevista al programa "Més 324", Mundó ha recordat que l'acusat havia gaudit de 20 permisos abans de la violació de dissabte i que el seu comportament havia estat correcte a tots els centres on ha estat empresonat.

"Pot haver-hi hagut un comportament absolutament sobrevingut, no previst, que evidentment el sistema mai podrà detectar i que expliqui que aquell malaurat dissabte cometés aquesta agressió brutal i tan condemnable"

Concentració a Igualada

Aquest vespre, a Igualada, la població on Tomás Pardo va segrestar la dona i on l'endemà ell mateix va ser detingut, s'ha fet una concentració en solidaritat amb la víctima, convocada per l'ajuntament. L'alcalde, Marc Castells, llegit un manifest de rebuig i condemna d'aquesta agressió i ha qualificat de gran xacra del segle XXI la violència contra les dones. També ha demanat que es revisi el protocol de reinserció dels presos.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut