Luis García, "Luigi", el dia que el van traslladar a Madrid per declarar davant l'Audiència Nacional.
Luis García, "Luigi", el dia que el van traslladar a Madrid per declarar davant l'Audiència Nacional.
Barcelona

El jutge Garzón decreta llibertat sota fiança de 500.000 euros per a Luis García "Luigi", el cervell de l'"operació Pretòria"

El presumpte cervell de la trama de corrupció urbanística batejada com a "operació Pretòria" podrà sortir de la presó si paga la fiança de mig milió d'euros que li ha imposat aquest dijous el jutge de l'Audiència Nacional que instrueix el cas, Baltasar Garzón. Es tracta de Luis García, conegut com a "Luigi", que és a la presó des del 30 d'octubre, i és l'únic dels 20 implicats en el cas que continua entre reixes. El jutge no l'ha volgut deixar lliure fins ara davant el risc que destruís proves. L'exdiputat del PSC està imputat per delictes de blanqueig de capitals, associació il·lícita, tràfic d'influències, frau en subvencions i falsedat documental.

Actualitzat
El jutge Garzón manté que Luigi era el "nexe d'unió" de la resta d'imputats amb l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i "especialment" amb l'exalcalde d'aquest municipi, Bartomeu Muñoz, que està en llibertat després d'haver pagat una fiança de 500.000 euros.

Entre els imputats també hi ha els exalts càrrecs de la Generalitat en els mandats de CiU Lluís Prenafeta i Macià Alavedra, que van quedar en llibertat al desembre després de pagar una fiança d'un milió d'euros. Al febrer, però, l'Audiència Nacional va rebaixar la quantitat fins a 200.000 euros.

La mateixa quantitat van haver de pagar dos imputats més, l'exregidor d'Urbanisme de Santa Coloma Manuel Dobarco, i l'exgerent de serveis del mateix municipi Pasqual Vela. I també sota fiança van quedar lliures els empresaris Lluís Casamitjana, Josep Singla i Manuel Carrillo.

Als 11 imputats en la segona fase de l'operació, en canvi, no els va imposar cap mesura cautelar. Entre aquests hi ha la mare de Bartomeu Muñoz, Josefina Calvet, que no va comparèixer perquè té Alzheimer, i les dones d'Alavedra i Prenafeta, Dordi Malfeito i Lluïsa Mas, l'exgerent de l'Institut Català del Sòl Emili Mas i exalcaldes i exregidors de Sant Andreu de Llavaneres i Mataró.
Anar al contingut