Imatge de les càrregues policials a l'escola FEDAC Horta de Barcelona l'1-O

El jutge diu que la policia no podia entrar en escoles concertades l'1-O

Xavi Rosiñol Actualitzat
TEMA:
Referèndum 1-O

El titular del jutjat número 7 de Barcelona investiga un altre agent de la Policia Nacional per les càrregues de l'1-O. En concret, és el comandament de l'operatiu de l'escola FEDAC Horta, de Barcelona. El jutge recorda que la policia tenia l'encàrrec d'impedir el referèndum en edificis públics, però no pas a centres de propietat privada, com és el cas d'aquesta escola.

El jutge demana que s'investigui l'agent per lesions i també per accions contra l'autoritat moral per part d'un funcionari públic, un delicte castigat amb fins a quatre anys de presó.

Actuació "no emparada pel TSJC"

L'acte del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que ordenava a la policia aturar el referèndum "sense afectar la normal convivència ciutadana", deia que s'havia d'"impedir, fins a l'1 d'octubre, la utilització de locals o edificis públics" per a les votacions de l'1-O. Però l'escola FEDAC Horta és un centre concertat.

Per això, el titular del jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona, que investiga les càrregues, diu que "l'actuació policial en aquest cas no estava emparada per l'acte del TSJC" i, per això, diu que "cal preguntar-se per quin motiu es va actuar, es va empènyer i es va sacsejar les persones que es trobaven allà".

A Barcelona, l'informe de la policia admet que van entrar, com a mínim, a tres centres concertats més: les escoles Projecte, Pia de Sant Antoni i Infant Jesús.

L'informe mèdic diu que quatre persones van quedar ferides per la càrrega policial a la porta de l'escola FEDAC.

Vídeo: La policia desallotja les meses per la força a l'escola FEDAC Horta, a Barcelona

 

Asens demana que no "s'obstrueixi" la investigació

L'Ajuntament de Barcelona, que exerceix l'acusació popular, es va fixar en aquest detall, i ara espera que serveixi per investigar també les càrregues policials en els altres centres concertats de Barcelona. Ho ha dit el tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens:

"Si el jutge considera que s'ha de donar explicacions per aquesta actuació, perquè està fora dels paràmetres establerts pel TSJC, això també val per a les altres actuacions"

L'Ajuntament ha demanat al govern espanyol un canvi de criteri de la fiscalia, que ajudi a arribar fins al final en la investigació. Per això, creu que l'executiu de Pedro Sánchez hauria de "deixar d'obstruir la investigació", com creu que va fer el govern del PP.

Dilluns passat, el mateix titular del jutjat número 7, que porta la causa de les càrregues policials de l'1 d'octubre a Barcelona, va citar com a investigats tres agents de la Policia Nacional que van participar en l'operatiu a l'IES Pau Claris, perquè veu "desproporcionades i perilloses" algunes de les actuacions.

Interactiu relacionat: Mapa audiovisual de l'1-O:

 

 

 


 
ARXIVAT A:
Referèndum 1-O Policia Nacional Judicial Procés català
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut