Palma

La jutge desestima la petició del fiscal i Urdangarin queda lliure i sense fiança

Les magistrades acorden mantenir la llibertat provisional per al marit de la infanta i per al seu exsoci, Diego Torres

RedaccióActualitzat

Iñaki Urdangarin queda lliure i sense fiança i no haurà d'ingressar a la presó com a mínim de manera immediata. Així ho ha decidit l'Audiència de Palma, que ha acordat mantenir la llibertat provisional sense fiança per a ell i el seu exsoci, Diego Torres. Les tres magistrades han desestimat la petició de la fiscalia. El tribunal, però, obliga a Urdanagarin a presentar-se el dia 1 de cada mes davant l'autoritat judicial del seu actual país de residència, és a dir a Suïssa. També haurà de comunicar qualsevol desplaçament que faci fora de la Unió Europea o canvi de domicili, encara que sigui per vacances.

Pel que fa a Diego Torres, les tres magistrades li prohibeixen sortir de territori espanyol i ha d'entregar el passaport. A més, haurà de comparèixer també al jutjat més pròxim al seu domicili el primer de cada mes i haurà de comunicar qualsevol canvi de domicili, ni que sigui temporal.

Tot i que Iñaki Urdangarin va ser condemnat a una pena de 6 anys i 3 mesos de presó, i el seu exsoci Diego Torres, a 8 anys de presó, la fiscalia ja ha demanat abans presó eludible amb fiança de 200.000 euros per a Iñaki Urdangarin, marit de la infanta Cristina i cunyat del rei, i 100.000 euros per al seu soci, Diego Torres. Una petició a la qual s'ha adherit l'advocacia de les Illes Balears, que també ha demanat mesures reals, com la retenció d'ingressos, per a Torres.

Les defenses, per la seva banda, s'han oposat a aquestes mesures. Urdangarin i Torres només han utilitzat el seu torn per subscriure les paraules dels seus advocats.

La vista per decidir les mesures cautelars a l'espera de la sentència ferma del Suprem ha començat a dos quarts d'onze del matí i mitja hora després ja havia acabat. Prop de la una del migdia, han sortit una nota de premsa dels jutjats i han fet pública la resolució.

Cap a un quart d'onze del matí, quinze minuts abans, Urdangarin ha arribat a l'Audiència entre crits i insults, acompanyat de dos escortes privats. El seu exsoci, Diego Torres, ha arribat molt abans, cap a les 9 i vint minuts del matí, acompanyat del seu advocat. A les portes de l'Audiència de Palma també s'ha pogut veure arribar els fiscals Pedro Horrach i Ana Lamas –que no han fet declaracions–, les magistrades i l'advocat d'Urdangarin.

En el seu intent per continuar fent vida normal, Urdangarin ha dormit a la seva casa de Ginebra. Les càmeres han captat el moment que sortia de casa, cap a les cinc del matí, i es dirigia, amb una petita motxilla de mà a l'espatlla, cap a la parada de l'autobús que l'ha portat a l'aeroport per volar cap a Palma, on ha arribat a les vuit del matí.

La infanta Cristina ha seguit els esdeveniments des de Barcelona, on s'ha desplaçat des de Ginebra per ser a prop del seu marit. Les càmeres han captat també com ha sortit de l'hotel i ha arribat a La Caixa.

Pedro Horrach inicialment es decantava per la presó preventiva i poc després va canviar d'opinió i es va inclinar per la llibertat sota fiança. Precisament, després que el fiscal superior de les Balears, Bartomeu Barceló, va dir que no veia motius per a un empresonament preventiu.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut