L'exetarra Arturo Cubillas, en una imatge d'arxiu
L'exetarra Arturo Cubillas, resident a Veneçuela i de nacionalitzat veneçolà, en una imatge d'arxiu
Madrid

El jutge demana que Veneçuela retiri la nacionalitat a Cubillas i l'extradeixi

El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco ha demanat al govern que iniciï els tràmits per extradir l'etarra Arturo Cubillas, resident a Veneçuela, encara que li ha suggerit que abans reclami a l'executiu veneçolà que li retiri la nacionalitat. Velasco ha pres aquesta decisió després que la Fiscalia li va sol·licitar dilluns passat que tramités davant el govern espanyol la demanda d'extradició de Cubillas, que des del 2007 treballa com a cap de Seguretat a l'Institut Nacional de Terres, organisme que depèn del govern d'Hugo Chávez. Segons la resolució judicial, la Constitució veneçolana i el Tractat d'Extradició preveuen aquesta possibilitat en el cas que la nacionalitat veneçolana s'hagi "adquirit en frau de llei".

Actualitzat
D'aquesta manera, Velasco subratlla que l'etarra deportat va obtenir la nacionalitat veneçolana "amb el propòsit d'impedir les reclamacions extradicionals espanyoles" respecte a les causes que diversos jutjats "tenen encara en vigor" relatives a les accions que se li imputen des que es va integrar al "comando Oker" d'ETA el 1984 al costat d'Idoia López Riaño, àlies "Tigressa", José Ángel Aguirre i Ramón Zapirain.

Es refereix el magistrat als assassinats el 1985 d'Ángel Facal Soto -a qui ETA considerava traficant de drogues- i del policia Máximo Antonio García Kleinler, atracaments a diverses sucursals bancàries, robatoris "a punta de pistola" de vehicles, incendi d'empreses de laboratoris i alimentació i explosions d'artefactes en un concessionari de cotxes i contra un autobús francès.

Precisament, la Fiscalia de l'Audiència Nacional estudia la possibilitat de demanar al jutge que reclami a Veneçuela l'extradició de Cubillas Fontán per l'assassinat de Facal si aquest delicte no hagués prescrit. A més, Velasco destaca que les autoritats veneçolanes no han complert l'ordre de detenció internacional dictada per ell contra Cubillas a finals del mes de febrer i que l'ambaixador de Veneçuela a Espanya i la fiscal general d'aquest país "ja han avançat a la premsa el que podria entendre com a voluntat de l'actual govern veneçolà de no accedir" a extradir-lo.

El motiu al·legat per Julián Isaías Rodríguez i Luisa Ortega Díaz, recorda el jutge, és la impossibilitat d'extradir nacionals veneçolans, de manera que Velasco proposa que "abans de la sol·licitud formal extradicional o concomitantment", el govern espanyol demani al d'Hugo Chávez la revocació de la nacionalitat veneçolana que "per naturalització" té Cubillas.

Aquesta opció està prevista en l'article 27 del conveni d'extradició, que estableix que "els governs de les dues parts, a través dels òrgans competents, s'han de prestar assistència recíproca per facilitar el compliment d'aquest tractat". Malgrat aquest suggeriment, el magistrat considera "procedent" proposar a l'executiu espanyol que demani a les autoritats de Veneçuela l'extradició de Cubillas pels delictes de conspiració per cometre homicidis terroristes, castigat amb penes d'entre deu i vint anys de presó, i de tinença d'explosius en col·laboració amb banda armada, amb penes d'entre sis i deu anys de presó.

Igual que en l'acta dictada al febrer en la qual es demanava processar Cubillas al costat de cinc terroristes més i set membres de les FARC, Velasco el torna a assenyalar com a responsable d'ETA a Veneçuela des del 1999 i encarregat que les guerrilles colombianes s'entrenin en el maneig d'explosius a etarres a canvi que la banda localitzés a Espanya objectius per a elles.

Per la seva banda, l'acusació popular exercida per l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) i la Plataforma Democràtica de Veneçolans a Madrid no s'han oposat al fet que Velasco reclami l'extradició de Cubillas.
Anar al contingut