Madrid

El jutge demana explicacions a Institucions Penitenciàries per les sortides de De Juana Chaos

El jutge de Vigilància Penitenciària de l'Audiència Nacional José Luis Castro ha reclamat explicacions a la Direcció General d'Institucions Penitenciàries per les sortides que va fer el pres d'ETA Iñaki de Juana Chaos els dies 10 i 17 d'abril. En una providència notificada aquest dilluns, el jutge demana quin va ser el motiu dels desplaçaments i que, a partir d'ara, se li notifiquin amb antelació. Des d'Institucions Penitenciàries s'han compromès a fer-ho, però han recordat que la decisió d'autoritzar les sortides o no els correspon a ells i que no estan obligats a informar-ne el jutge. De Juana, que està en presó atenuada, va sortir per anar a l'homeòpata i a l'òptica.

Actualitzat
A la providència dictada avui, el jutge es pregunta si les sortides es van autoritzar en compliment de la situació en què es troba De Juana, que compleix presó atenuada per motius mèdics i sanitaris.

Fonts de la Direcció General d'Institucions Penitenciàries han recordat que el magistrat va ser informat "a posteriori" i que la llei no els obliga a comunicar-li les sortides prèviament. A partir d'ara, però, se li comunicaran amb antelació i per escrit.

Institucions Penitenciàries assegura que el pres d'ETA va rebre permís per sortir de l'Hospital Donostia de Sant Sebastià per ser atès "exclusivament" per un òptic i un homeòpata. En aquesta última consulta també va adquirir diversos productes d'aquesta disciplina mèdica.

Les dues sortides es van fer sota vigilància policial. La primera, amb una ambulància, i la segona, amb vehicle privat, perquè el centre va considerar que un cotxe medicalitzat era innecessari.

De Juana està ingressat a Sant Sebastià des que l'1 de març va posar fi a una vaga de fam de 115 dies, que el va fer ingressar a l'Hospital 12 de Octubre de Madrid. Va ser la manera de protestar contra la pena de presó que li van imposar per un delicte d'amenaces terroristes, per dos articles seus publicats al diari "Gara".
Anar al contingut