Façana del Tribunal Suprem
Façana del Tribunal Suprem

El jutge del Suprem ordena la detenció d'Anna Gabriel si torna a Espanya

Es tracta del primer pas quan algú no compareix i la mateixa mesura que hi ha contra Puigdemont i els consellers cessats que són a Bèlgica

Actualitzat

Després que l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel no ha comparegut al Tribunal Suprem com a investigada en la causa per rebel·lió contra líders independentistes, el jutge Pablo Llarena ha ordenat la seva detenció si torna a Espanya.

Es tracta del primer pas quan algú no compareix a la citació judicial i la mateixa mesura que hi ha contra Puigdemont i els consellers cessats que són a Bèlgica.

L'ordre de detenció per a Anna Gabriel by Moderador Noticies Web on Scribd

 

La fiscalia, l'advocat de l'Estat i l'acusació particular han demanat una ordre nacional i internacional de detenció i entrega davant la incompareixença de Gabriel davant del Suprem, però el jutge no ho ha fet.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha assegurat al Congrés que Espanya tramitarà l'extradició a Suïssa quan ho demani el jutge i que confiava que Suïssa acatés aquesta ordre.

En el cas de Suïssa, no es pot demanar una euroordre, com es va fer inicialment amb Puigdemont a Bèlgica, perquè no pertany a la Unió Europea.

A més, des de Suïssa, el portaveu del Ministeri de Justícia ja ha dit que una extradició no seria possible. Segons ha explicat el govern suís a l'agència EFE, "a priori", el cas de Gabriel sembla estar lligat a delictes polítics, que a Suïssa no tenen base jurídica, per la qual cosa una eventual sol·licitud d'extradició o d'assistència jurídica per part d'Espanya no arribaria a ser tramitada.

Amb tot, un portaveu del Departament de Justícia suís, Folco Galli, ha dit a la mateixa agència que "una eventual sol·licitud per part d'Espanya a Suïssa hauria de ser analitzada amb precisió".

La llei suïssa té un article equivalent al de rebel·lió que permetria extradir Anna Gabriel, però cal que hi hagi hagut violència, i això ho hauria de decidir un jutge suís. També determina que, "per regla general", almenys una de les infraccions imputades ha d'estar sancionada tant a Suïssa com al país sol·licitant i donar lloc a extradició en les dues legislacions.

ARXIVAT A:
Procés catalàReferèndum 1-OArticle 155Independència
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut