Rosa Garicano, a la Ciutat de la Justícia (Foto: ACN)
Rosa Garicano, a la Ciutat de la Justícia, en una imatge d'arxiu (Foto: ACN)
Barcelona

El jutge del "cas Palau" descarta imputar-ne l'exdirectora general, Rosa Garicano

El jutge que investiga el desfalc del Palau de la Música Catalana no ha trobat indicis que l'exdirectora general de la institució, Rosa Garicano, hi hagués participat i per això, de moment, no l'ha imputada, segons es desprèn de la seva interlocutòria. El magistrat, Juli Solaz, també ha rebutjat citar-la com a testimoni. D'altra banda, avui hi ha eleccions a l'Orfeó Català. Els gairebé 1.700 socis amb dret a vot estan cridats a elegir el nou president de l'entitat coral, el primer elegit democràticament després de l'era post-Millet. Mariona Carulla i Enric Enrech se'n disputen la presidència i aprofitaran fins a l'últim minut per fer campanya.

Actualitzat
Segons el jutge Juli Solaz, en l'escrit que va presentar la defensa dels actuals gestors del Palau no es detalla quina hauria estat la participació de Garicano en els fets. El jutge sí que convoca, pel dia 20 de desembre, els dos auditors de la Fundació del Palau de la Música perquè declarin com a testimonis.

El mateix dia també haurà de comparèixer davant el jutge l'advocat Javier Nart. Haurà de justificar una transferència bancària de gairebé 32.000 euros que va rebre d'un compte a nom de Fèlix Millet. Un quart testimoni declararà el dia 20 per aclarir la transferència de 18.000 euros que li van fer el 2005 procedent del mateix compte de Millet.

Eleccions a l'Orfeó

Les últimes decisions judicials han transcendit hores abans de les eleccions a la presidència de l'Orfeó Català. Uns 1.700 socis han d'escollir si deleguen la presidència en Mariona Carulla o Enric Enrech. Tots dos aprofitaran fins a l'últim minut per fer campanya, fins i tot a l'assemblea de l'Orfeó d'aquest vespre, que s'ha convocat expressament per elegir nou president. Els dos aspirants hi podran intervenir just començar, a partir de les 7 de la tarda, i durant 10 minuts cadascun. Immediatament després, començarà la votació, el posterior escrutini i la presa de possessió de la persona guanyadora. 

La campanya electoral d'aquests comicis de l'Orfeó s'ha fet gairebé un any i mig després de destapar-se el saqueig confessat per Fèlix Millet i Jordi Montull, i ha coincidit, també, amb la investigació judicial del desfalc i del presumpte finançament irregular de Convergència Democràtica. 

Durant els dies de campanya, la candidatura d'Enric Enrech no ha parat de presentar recursos davant la mesa electoral. I l'últim l'ha guanyat, perquè ha aconseguit que es declari nul·la l'elecció dels socis cantaires que han d'estar representats a la nova junta directiva. Caldrà repetir aquest procés, que no altera, però, les eleccions d'avui.

Sigui com sigui, Mariona Carulla s'ha presentat davant els socis com la persona que pot completar, en els pròxims quatre anys, el projecte de renovació de l'Orfeó, i que passa, segons Carulla, per crear una estructura jurídica única per a les tres institucions, amb un sol pressupost i una sola plantilla, cosa que el faria més transparent. Enric Enrech ho posa en dubte i defensa que l'Orfeó ha de tornar als orígens, potenciar el cant coral i difondre'l per tot Catalunya.

Tot plegat ha provocat el desconcert entre els socis, que poden votar avui el nou president de l'Orfeó Català, segurament el primer elegit a través d'unes votacions, si bé ni la mateixa entitat coral pot certificar-ho.

La junta de l'Orfeó va desautoritzar el president en funcions de l'entitat, Josep Maria Busquets, per no haver demanat que s'obri una investigació nova sobre el presumpte finançament irregular de CDC a través del Palau. 
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut