Barcelona

El jutge deixa en llibertat amb càrrecs Millet i Montull però els retira els passaports

El jutge Juli Solaz, que instrueix el cas del Palau de la Música, ha deixat en llibertat amb càrrecs i sense fiança els dos principals implicats: l'expresident de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, Fèlix Millet, i el seu exdirector administratiu, Jordi Montull. Tots dos han declarat com a imputats pel presumpte desviament d'almenys 10 milions d'euros durant anys de gestió al capdavant del Palau, un frau que en part van admetre en una carta pública fa un mes. Estan acusats dels delictes d'apropiació indeguda i falsedat documental. El jutge els ha retirat els passaports perquè no puguin sortir del país.

Actualitzat
Millet i Montull han ratificat el que van dir al jutge en una carta que li van enviar el 16 de setembre passat. Tots dos s'han repartit les responsabilitats que tenien al Palau i n'han exculpat Gemma Montull, filla de Jordi Montull i directora financera, perquè consideren que només ostentava un càrrec simbòlic.

La fiscalia i les acusacions havien demanat al jutge presó incondicional, però el jutge els ha deixat en llibertat. L'advocat de Fèlix Millet, Pau Molins, ha justificat la decisió del magistrat. "No responen al perfil de persones" que tinguessin la intenció de "fugir de la justícia perquè ho haurien pogut fer durant tot el mes d'agost, durant tot el mes de setembre i fins fa quatre dies, quan van ser imputats. Ho podien haver fet i amb més diners. Han passat per l'escarni i la vergonya de confessar uns fets greus i, per tant, no hi havia cap indici que provés que volguessin fugir de la justícia", ha dit el lletrat.

Màxima expectació a la Ciutat de la Justícia

La declaració a porta tancada de Millet i Montull ha omplert la Ciutat de la Justícia de periodistes. Els dos imputats han arribat enmig d'un important dispositiu de seguretat, després de deixar el cotxe a l'aparcament. Un somriure forçat i un concís "bé", resposta a un "com està?", han estat els únics gestos de Fèlix Millet abans d'entrar a la sala. A la sortida, a diferència de l'arribada, Millet i Montull s'han passejat per davant dels periodistes i han marxat en un vehicle que els esperava al carrer. Després, Fèlix Millet ha anat a dinar a un restaurant cèntric de Barcelona.

Un any d'investigació

Aquesta declaració és la culminació d'una investigació de gairebé un any. A començaments de juny, la fiscalia va presentar la querella davant del jutge, que no va ordenar l'escorcoll del Palau per part dels Mossos d'Esquadra fins al 23 de juliol. Va ser llavors quan el cas va sortir a la llum pública i va causar un gran enrenou entre la classe política i la societat civil.

La investigació va començar el 2008. L'Agència Tributària va detectar llavors que s'havien retirat nombrosos bitllets de 500 euros de comptes del Palau. Anteriorment, el 2002, un anònim ja havia advertit Hisenda d'irregularitats comptables comeses per Millet.

La querella de la fiscalia també apunta cap a altres noms, en concret el de la filla de Montull i comptable de la institució, Gemma Montull, i els tresorers Pau Duran i Enric Álvarez, que de moment no han estat cridats a declarar.

El cas ha provocat estupor a la societat civil catalana, ja que es considerava que el Palau de la Música i l'Orfeó Català eren entitats culturals exemplars i simbòliques. El fet que, a més, les administracions públiques siguin dins del consorci que gestiona el Palau ha provocat indignació pel poc control que hi havia dels diners públics que s'abocaven a les entitats.

Tot i que les institucions públiques es volien presentar com a acusació particular, el jutge només permetrà que ho facin el mateix Orfeó i el Consorci, on ja estan representades les administracions. Tot i això, la Generalitat, l'Ajuntament i el Ministeri de Cultura podrien personar-se com a acusació popular.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut