Madrid

El jutge decreta presó provisional sense fiança per als cinc responsables d'Afinsa

Presó provisional sense fiança per als cinc responsables d'Afinsa. Aquesta ha estat la decisió del magistrat de l'Audiència Nacional, Santiago Pedraz, que ha considerat que existia un "alt risc" de fuga, ja que les penes susceptibles poden superar "àmpliament" els sis anys per a cada imputat, i la probabilitat de destrucció o alteració de proves. El jutge ha observat indicis d'un delicte d'estafa i d'un altre de falsificació de comptes. Els acusats d'Afinsa han admès que l'empresa tenia dèficit, però inferior als 1.106 milions xifrats per l'Agència Tributària. Els responsables de Fórum Filatélico, per la seva banda, han reconegut que els segells estaven sobrevalorats.

Actualitzat

Els cinc directius d'Afinsa enviats a presó són: el president del Consell d'Administració, Juan Antonio Cano Cuevas; l'expresident, Albertino de Figueiredo do Nascimento; el conseller i administrador, Carlos de Figueiredo Escribá; el conseller i subdirector reponsable de l'Àrea de Contractes d'Inversió, Vicente Martín Peña, i el soci únic Francisco Guijarro Lázaro.

Pel que fa a les declaracions fetes pels acusats, el president de Fórum Filatélico, Francisco Briones, i el conseller de l'entitat, Miguel Ángel Hijón, han reconegut davant del jutge de l'Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaska que els segells que venien estaven sobrevalorats. Admetia així una de les acusacions de la fiscalia. Segons els dos acusats, això mai no va ser un problema per als clients, ja que l'entitat els els recomprava i no calia treure'ls al mercat.

Miguel Ángel Hijón ha detallat davant del jutge els seus béns patrimonials, entre els quals predominen les inversions immobiliàries per sobre de les filatèliques. En concret, i sobre una inversió de 30.000 euros en l'empresa filatèlica, Hijón tenia cinc immobles en propietat: tres a Madrid -un xalet, un pis al barri de Sanchinarro i un altre pis al de Prosperidad- i dos a Màlaga, un dels quals a Puerto Banús.

Segons la querella feta pública per la fiscalia, la xarxa comercial de Fórum va aconseguir "importants aportacions de part de persones a les quals es van entregar lots de segells summament sobrevalorats i després quantitats en concepte d'interessos que no eren tals, sinó part del metàl·lic rebut dels propis clients".

Abans de declarar els responsable de Fórum Filatélico ho havien fet els d'Afinsa, que han comparegut davant del jutge Santiago Pedraz. Els responsables d'Afinsa han explicat que el dèficit de l'empresa és "molt menor" del que estima l'Agència Tributària, uns 1.106 milions d'euros, i que l'operativa de l'entitat era legal i que, malgrat el risc,  en tenien el control. D'altra banda, han declarat que "amb l'activitat normal" d'Afinsa podien fer front als pagaments als inversors. Pel que fa a la manipulació dels segells, els declarants l'han imputat a l'administrador únic d'Afinsa, Francisco Guijarro Lázaro, amb el qual havien tingut "certes dificultats", sense que arribessin, però, a denunciar-lo.

Els bufets Muñiz Bernuy, Ortiz Abogados i representants de l'Associació Nacional de Víctimes de Delictes Violents, advocats defensors dels clients afectats per la suposada estafa de Fórum i Afinsa, s'han queixat davant dels mitjans de comunicació que els jutges no els han permès personar-se com a acusació particular, malgrat que han presentat les seves peticions.

Anar al contingut