Teyco, empresa dels Sumarroca
Teyco, empresa dels Sumarroca
El Vendrell

El jutge decreta presó provisional sense fiança per a Jordi Sumarroca

El jutge deixa amb llibertat amb càrrecs i fiança a Daniel Masagué i amb llibertat amb càrrecs a Joaquim i Susanna Sumarroca

RedaccióActualitzat

El jutge del Vendrell que investiga suposades comissions de la família Sumarroca a l'exalcalde de Torredembarra Daniel Masagué ha decretat presó provisional sense fiança per a l'exconseller delegat de la constructora Teyco Jordi Sumarroca, segons fonts pròximes al cas.

Jordi Sumarroca ha estat imputat pels delictes de suborn, blanqueig de capitals i contra l'administració pública, segons aquestes mateixes fonts.

Per la seva banda, l'exconseller delegat de la constructora Teyco Jordi Sumarroca presentarà demà a l'Audiència Provincial de Tarragona un recurs contra la seva entrada a la presó.

Així ho han confirmat fonts de la defensa de Jordi Sumarroca, que veuen la mesura del jutge "desproporcionada", sobretot perquè es fonamenta en el risc de fugida, quan l'empresari porta un any en vigilància policial.

El jutge també ha deixat Daniel Masagué, l'exalcalde de Torredembarra per CiU en llibertat amb càrrecs i l'acusa dels delictes de prevaricació, suborn i malversació de fons, entre d'altres.

Masagué, que va ser detingut aquest dijous al costat de tres membres de la família Sumarroca, ha declarat davant el titular del jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell. El jutge ha deixat l'exalcalde en llibertat amb càrrecs, malgrat que el fiscal anticorrupció demanava presó defugible amb una fiança de 15.000 euros.

A la sortida del jutjat, Masagué ha defensat la seva innocència i ha assegurat que no tenia cap inconvenient a donar detalls sobre el cas una vegada que s'aixequi el secret del sumari.

També en llibertat amb càrrecs els directius de Teyco

El titular del jutjat número 1 del Vendrell també ha deixat en llibertat amb càrrecs els directius de Teyco, Joaquim i Susanna Sumarroca, pare i filla.

El jutge els imputa els presumptes delictes de suborn i blanqueig de capitals arran la seva detenció en l'operació "Petrum", que investiga una presumpta trama de corrupció entre la constructora i l'exalcalde de Torredembarra, Daniel Massagué.

L'empresa sosté que els pagaments efectuats a empreses de Masagué, que diversos mitjans xifren en més d'1,4 milions d'euros, correspondrien a un negoci privat de restauració que no hauria sortit bé. L'exalcalde és als jutjats del Vendrell, on ha de declarar davant del jutge.

Durant la declaració, Joaquim i Susanna Sumarroca només han respost les preguntes dels seus advocats i han rebutjat fer-ho a les formulades pel jutge i el fiscal. Finalment, han quedat en llibertat provisional i sense fiança pels càrrecs de suborn i blanqueig de capitals.

També ha de declarar aquesta tarda de divendres el gestor Marià Júdez pels presumptes delictes d'administració pública, blanqueig de capitals i organització criminal en el marc de la trama de corrupció a Torredembarra. La investigació vol esclarir les suposades adjudicacions il·legals, possibles cobraments de comissions i els negocis paral·lels establerts entre aquests actors.

El sumari del cas ja va revelar contractacions privades amb ànim de lucre entre la constructora i dues empreses de Masagué, la pastisseria Maers i la immobiliària Daloi, amb pagaments suposadament irregulars de 580.000 euros el 2011.

Els investigadors, a més, haurien constatat que, entre 2012 i 2013, l'empresa pastissera hauria ingressat 850.000 euros més, d'empreses de l'òrbita de Teyco. En total, 1,43 milions.

Teyco, d'altra banda, havia estat l'adjudicatària, per part de l'Ajuntament que presidia Massagué, de la construcció i explotació de l'aparcament de Filadors. Una obra pressupostada en 2,22 milions d'euros però que, finalment, va acabar acumulant una desviació considerable fins els 2,86 milions de cost final.

Fonts de l'empresa, que aquest dijous, arran les detencions, va emetre una nota reconeixent relacions comercials amb l'exalcalde "en l'àmbit privat" i "al marge de la seva activitat com alcalde", no descarten que els pagaments arribin, efectivament, a aquesta xifra. Asseguren, però, que tot plegat formava part d'un negoci de restauració particular que compartien i que, finalment, "no ha sortit bé". "Hem perdut diners", sostenen.

Fins i tot, les mateixes fonts diuen que, aquests diners podrien formar part d'un "préstec" de Teyco a Massagué, tot i que no han volgut certificar si existeix constància documental d'aquest acord.

Des de Teyco, d'altra banda, asseguren que el sobrecost de l'aparcament municipal no va superar el 30% que permet la llei i que va ser ocasionat per l'existència de "preus contradictoris", arran la incorporació al projecte de partides que no hi apareixien inicialment, així com variacions en les mesures.

Durant les últimes dècades, l'empresa ha estat una de les grans adjudicatàries d'obra pública de la Generalitat, així com de diversos ajuntaments, un 55% del seu volum de negoci, asseguren, tot reduint a un 10% el provinent de l'administració catalana. El seu fundador, Carles Sumarroca, va ser un dels pares de CDC juntament amb l'expresident Jordi Pujol.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut