La Seu d'Urgell

El jutge decreta presó provisional comunicada sense fiança per al pare de la Nadia

El titular del jutjat d'instrucció número 1 de la Seu d'Urgell ha deixat la mare en llibertat provisional i li ha retirat la custòdia de la nena

RedaccióActualitzat

El titular del jutjat d'instrucció número 1 de la Seu d'Urgell ha decretat la presó provisional comunicada i sense fiança per al pare de la Nadia, Fernando Blanco. A la mare, Marga Grau, l'ha deixat en llibertat provisional, però li ha retirat la pàtria potestat. Tots dos continuen investigats pel delicte d'estafa.

 

 

Serà una tia materna amb residència a Mallorca qui se'n farà càrrec. El jutge ha fixat un règim de visites per a la mare, els caps de setmana, sense pernocta i en presència del custodi de la menor. 

Les declaracions

El titular del jutjat d'instrucció número 1 de la Seu d'Urgell havia citat a declarar els pares de la Nadia aquest divendres per un presumpte delicte d'estafa. El jutge volia determinar si han estafat les persones que han fet donacions, que podrien arribar a un milió i mig d'euros, perquè la nena, que té una malaltia rara, tricotiodistròfia, pogués fer un tractament a l'estranger.

Compartint advocat, el pare i la mare de la Nadia es van presentar davant del jutge amb un discurs ben lligat. Però la insistència del jutge va aconseguir fer incórrer la mare en contradiccions i va debilitar l'estratègia que havia dissenyat l'advocat, en què el pare assumia tota la responsabilitat.

Durant l'interrogatori, Fernando Blanco va haver de justificar a què va destinar 600.000 euros dels prop d'un milió obtinguts en donatius, i que segons les proves aportades pels Mossos d'Esquadra no s'han gastat en cures mèdiques d'envergadura per a la nena. De fet, en la interlocutòria, el jutge fins i tot deixa entreveure la possibilitat que la nena ni tan sols requereixi tractament per a cap malaltia:

"En definitiva, els investigats haurien convertit la beneficència en la seva manera de viure utilitzant la seva filla menor d'edat. O bé simulant una malaltia que la menor no té, o bé amb el pretext d'operacions i tractaments que no s'han fet. En definitiva, s'acosta al tipus penal de la utilització de menors per a la pràctica de la mendicitat."

Malgrat les proves, davant del jutge el pare s'ha declarat innocent i diu que totes les despeses van ser, de manera directa o indirecta, per al benestar de la seva filla.

El jutge ha acordat la presó per la gravetat de la pena, l'especial implicació de l'investigat en els fets que se li imputen, la capacitat econòmica, la falta d'arrelament, la possibilitat de destruir proves i l'evident facilitat per sortir d'Espanya, per la qual cosa ha conclòs que hi ha un notable risc de fuga i reiteració delictiva de Fernando Blanco.

El jutge també considera que la mare no té les aptituds necessàries per cuidar la menor.

"De les explicacions ofertes per la investigada en la seva declaració, sembla que no tingui les aptituds necessàries per a la cura de la menor."

Li recrimina que no es preocupés perquè la seva filla suposadament viatgés a un país en guerra com l'Afganistan, per presumptament visitar un metge, o que, després de tornar d'un suposat viatge a Houston, no li semblés estrany que la nena no tingués cicatrius de les operacions.

La detenció

Tots dos van ser detinguts aquest dimecres. La mare va quedar en llibertat després de declarar a última hora del dia, perquè el jutge considera que no hi ha risc de fuga ni cap supòsit que justifiqui mantenir-la detinguda. Per la seva banda, el pare ha passat el dijous a la comissaria.

El jutge també va ordenar l'entrada i l'escorcoll al domicili familiar, en què estava present el mateix jutge i que es va allargar fins a la mitjanit. Abans, havia ordenat que li entreguessin el passaport i els informes mèdics de la nena. La fiscalia, de moment, no creu oportú prendre cap mesura de protecció de la Nadia, que és a casa d'una veïna.

Els Mossos d'Esquadra van obrir aquest diumenge una investigació per una suposada estafa a l'hora de recollir fons per a tractaments. Blanco i la seva família haurien exagerat el cas de la nena, que té una malaltia rara. L'endemà, dilluns, Blanco va admetre implícitament l'estafa, quan va anunciar que tornaria els diners a tothom que els reclamés.

Campanyes solidàries sota sospita

Des del 2008, Fernando Blanco havia promogut diverses campanyes de solidaritat amb la seva filla, que ara té 11 anys. La nena té una malaltia rara, que en els casos greus pot provocar la mort. Amb les campanyes, àmpliament difoses pels mitjans de comunicació, Blanco ha aconseguit donacions amb l'argument que necessitava els diners per pagar les operacions de la seva filla.

Després d'una campanya recent, Blanco va explicar que havia aconseguit més de 150.000 euros. La campanya es va acabar quan el diari "El País" va assegurar que una bona part del relat del pare era fals.

Blanco estava condemnat per l'Audiència de Palma per haver estafat vint milions de pessetes, uns 120.000 euros, a l'empresa en què treballava.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut