Madrid

El jutge de l'Audiència Nacional creu que els islamistes planejaven atemptats suïcides a Barcelona

Els presumptes islamistes detinguts dissabte a Barcelona volien cometre diferents atemptats suïcides al transport públic de la capital catalana el cap de setmana passat, segons la resolució del jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno, que els ha interrogat aquest dimecres a la tarda. El magistrat ha decretat presó per a deu dels dotze detinguts que han declarat, que estan acusats de pertinença a organització terrorista. El jutge assegura que tres d'ells havien planejat un atac suïcida entre el 18 i el 20 de gener. Dos detinguts més han quedat en llibertat, tal com ja va passar ahir amb un parell més.

Actualitzat

El jutge Ismael Moreno ha ordenat presó per a deu dels detinguts i ha deixat en llibertat Mohamed Imren i Sarosh Aki Mohamed. Els dotze detinguts han arribat a l'Audiència a les nou del matí i no han acabat de declarar fins a quarts de vuit del vespre d'aquest dimecers. Segons fonts judicials, tots els detinguts han contestat les preguntes del jutge i el fiscal i han negat pertànyer a cap cèl·lula islamista. L'operació que els ha dut a la justícia hauria estat possible gràcies a la participació d'un testimoni protegit.

La interlocutòria del jutge considera que la cèl·lula estava formada per dos ideòlegs dels atacs, Marrof Ahmed Mirza i Mohammad Ayud Elahi Bibi, diverses persones fabricants dels explosius i tres individus més que estarien disposats a sacrificar-se en els atemptats, que serien Mohamed Shoaib, Mehmooh Khalib i Imram Cheema. Khalib va arribar a Barcelona l'octubre passat, Shoaib el novembre i Cheema al tombant d'any. Segons el mateix document, un dels fabricants d'explosius hauria estat cinc mesos al Pakistan, on s'hauria format per a la tasca. Aquest home va tornar a la capital catalana l'estiu passat.

La decisió del jutge s'ha fet pública poca estona després que transcendís la petició de la fiscalia de l'Audiència Nacional, que ha considerat que dos dels dels catorze presumptes islamistes detinguts dissabte passat a Barcelona estaven disposats a ser terroristes suïcides. El fiscal havia demanat presó incondicional per a deu d'ells, entre les quals hi ha els presumptes suïcides, i llibertat per als dos restants. El fiscal també imputa vuit dels arrestats per tinença i fabricació d'explosius.

Abans d'aquestes decisions, ja havien quedat en llibertat dos detinguts més.

Saura afirmava hores abans que no tenien "objectius definits" ni hi havia indicis d'un "atemptat imminent"

El contingut de l'informe de Moreno contrasta amb la informació que circulava hores abans. A la tarda, sense saber encara la interlocutòria del jutge, el conseller d'Interior, Joan Saura, ha afirmat al Parlament que els detinguts no tenien "objectius definits" ni hi havia indicis "d'un atemptat imminent".

Saura ha reconegut que a Catalunya hi ha "un risc" de terrorisme com en molts altres països, però s'ha negat a dir que sigui "un niu d'islamistes radicals". El conseller ha contestat al secretari general adjunt de Convergència, Felip Puig, que l'ha acusat de "donar premis de novel·la policíaca" i estar "més preocupat pel fengshui" que no pas per la seguretat.

El cap de setmana passat, després de les detencions, el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va explicar que entre els detinguts hi havia dotze homes d'origen pakistanès i dos d'indi. El ministre va afegir que havien fet "un pas més enllà en la radicalització" ideològica i que planejaven aconseguir explosius per, possiblement, atemptar a Barcelona. D'altra banda, el conseller d'Interior, Joan Saura, també va dir que estaven passant "de les idees als fets".

Material suficient per atemptar

Els escorcolls al barri del Raval, en una mesquita i cinc habitatges, van permetre confiscar quatre temporitzadors, diversos telèfons mòbils i material informàtic. Segons consta al document judicial, hi havia material "amb potència destructora suficient per cometre un atemptat amb garanties de causar estralls".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut