El titular del Jutjat contenciós administratiu número 14 de Barcelona
El titular del Jutjat contenciós administratiu número 14 de Barcelona
Barcelona

El jutge conclou que l'Ajuntament de Badalona no té competència per canviar festes estatals

En una interlocutòria, ratifica la prohibició d'obrir l'Ajuntament de Badalona el 12-O

RedaccióActualitzat


El Jutjat contenciós administratiu 14 de Barcelona ha ratificat en una interlocutòria la decisió de prohibir a l'Ajuntament de Badalona obrir el 12 d'octubre perquè entén que els consistoris no ho poden fer.

"No tenen competència per modificar els dies festius aprovats per l'Administració."

El jutge justifica que es prengués la mesura cautelar sense escoltar en audiència l'Ajuntament per la urgència, ja que la delegació del govern espanyol va demanar aquesta mesura cautelar el 10 d'octubre i només es podia adoptar l'11 per poder notificar-la al consistori.

"Això feia inviable atorgar tràmit d'audiència a l'Ajuntament, sense que això suposi que se li hagi causat indefensió."

L'Ajuntament va al·legar que la delegació va tenir temps per recórrer, ja que hi havia una resolució dictada pel regidor de l'Àmbit de Badalona Democràtica des del 2 de maig, quan s'aproven calendaris ordinaris i especials, que permetia als treballadors acudir al seu lloc aquest dia. Però el jutge rebutja aquest argument perquè no pot apreciar-se mala fe, diu, en la delegació.

"... no coneixia ni podia conèixer que existia una efectiva resolució de l'Ajuntament".

El jutge diu que l'Ajuntament va incomplir l'obligació de remetre els acords municipals a les administracions de l'Estat i de les comunitats autònomes, tal com preveu la llei de bases de règim local. A més, el jutge entén que l'execució de la resolució podria perjudicar els drets dels treballadors.

"... perjudicis irreparables tant a l'interès general com a la llibertat ideològica dels treballadors. (...) La decisió de cada treballador era lliure només en el sentit que podia elegir anar o no a treballar aquest dia, però no en el sentit de no haver d'elegir. Així, col·locava els treballadors en la tessitura d'haver de decidir en un sentit o un altre"

Considera que malgrat que hi hagi treballadors que per convicció personal no vulguin fer el Dia de la Hispanitat, això no justifica la manera com va actuar l'Ajuntament.

"... no pot justificar que l'Ajuntament realitzés una actuació aparentment contrària al dret."

La decisió judicial arriba després de la vista oral d'aquest dijous, en què es van escoltar les parts.

Anar al contingut