Palma

El jutge Castro torna a imputar la infanta Cristina per presumpte delicte fiscal i de blanqueig

Nou mesos. Aquest és el temps que ha tardat el jutge José Castro per tornar a imputar la infanta Cristina.

La interlocutòria dictada aquest mateix dimarts la imputa per presumpte delicte fiscal i de blanqueig i la cita a declarar sota aquesta condició el 8 de març.

RedaccióActualitzat

Nou mesos. Aquest és el temps que ha tardat el jutge José Castro per tornar a imputar la infanta Cristina. Ho ha fet just en tornar de vacances de Nadal, l'endemà del dia de Reis, i després que el monarca espanyol complís 76 anys i reaparegués en acte oficial després de la seva segona operació de maluc i amb motiu de la Pasqua Militar. El jutge Castro, en una interlocutòria dictada aquest mateix dimarts 7 de gener, ha imputat la infanta Cristina per presumpte delicte fiscal i de blanqueig.

Després de la interlocutòria de l'abril del 2013, Castro hi ha tornat i ha citat a declarar com a imputada en el "cas Nóos" la infanta Cristina el 8 de març pels negocis del seu marit, Iñaki Urdangarin.

La infanta haurà de comparèixer als jutjats de Palma, a les deu del matí, i haurà d'explicar al jutge Castro per què va participar en la creació de la mercantil Aizoon, l'empresa pantalla que se sospita que va servir per desviar els fons públics que havia aconseguit Urdangarin de manera il·lícita amb l'Institut Nóos.

Castro creu que la infanta també podria haver actuat com a escut fiscal davant de qualsevol inspecció d'Hisenda.

El jutge, doncs, no s'ha fet enrere tot i tenir la majoria d'acusacions en contra una altra vegada. De fet, la decisió ve avalada únicament per l'acusació popular, exercida per Manos Limpias, ja que tant la Fiscalia com l'Advocacia de l'Estat s'oposaven a aquest extrem perquè consideraven que els indicis que pesen sobre la filla del rei són meres conjectures i sospites sense fonament penal.

La imputació ha arribat també pocs dies després que el cap de la Casa del Rei, Rafael Spottorno, demanés acabar aviat amb el "cas Nóos", que va qualificar de "martiri" per a la família reial.

Nou desafiament de Castro

La decisió del jutge s'interpreta com un nou desafiament que caldrà veure si també acaba paralitzat, perquè s'esperen tots els recursos en contra de les defenses i l'Estat, representat per Hisenda. En l'anterior ocasió que la filla del rei va estar imputada, va ser un recurs del fiscal del cas, Pedro Horrach, el que la va salvar.

Aleshores, l'Audiència de Palma va suspendre la citació malgrat que encara quedava la possibilitat d'una nova imputació per delicte fiscal o de blanqueig de diners, justament els delictes que ha citat Castro.

Ara la història es podria repetir i la decisió del jutge podria acabar en mans de l'Audiència de Palma.

Cal tenir en compte que si hi hagués una segona desimputació ja no podria tornar a citar la infanta com a imputada i, de fet, el "cas Nóos" quedaria definitivament tancat i llest per al judici.

Però el fet és que la setena en la línia de successió del cap de l'Estat torna a estar imputada per corrupció.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut