Brussel·les

El jutge belga deixa en llibertat sense fiança Comín, Serret i Puig

Els tres consellers cessats han declarat aquest dijous i queden lliures mentre es decideix sobre l'euroordre

Actualitzat

Els exconsellers Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig han quedat en llibertat sense fiança aquest dijous al vespre.

Han quedat en llibertat després de declarar durant tota la tarda davant un jutge d'instrucció belga. La causa d'aquesta nova declaració ha estat la reactivació per part del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena de les euroordres de detenció que havia retirat el novembre.

"El delicte de rebel·lió no s'ha produït"

Quan han sortit, Toni Comín ha valorat molt positivament la seva llibertat, i també la de Carles Puigdemont, decidida aquesta mateixa tarda de dijous a Alemanya.

Comín ha volgut destacar que aquesta decisió sobre Puigdemont té un significat especial:

"La nostra satisfacció immensa per les decisions que s'han conegut avui. Hem d'expresar la nostra alegria que ja hi hagi una primera decisió de la justícia europea que diu que el delicte de rebel·lió no s'ha produït."

 

Per la seva banda, Lluís Puig ha recordat els líders independentistes que estan en presó preventiva a Espanya, alguns des de fa 5 mesos:

"Això és incomprensible, però tenim l'esperança que l'èxit d'avui a Alemanya i aquí a Bèlgica porti a una forta repercussió a Espanya, perquè la justícia espanyola no pot quedar indiferent."

 

Meritxell Serret ha dit que continuaran defensant que no hi ha cap mena de fonament en les acusacions que els fan:

"L'únic que fem és consolidar la nostra defensa, perquè tornem a guanyar, tornem a ser lliures. I el que tenim molt clar és que continuem amb confiança plena en les justícies belga, escocesa i alemanya."

 

Llibertat de moviments per Bèlgica

Tots tres han quedat en llibertat sense fiança amb les mesures cautelars que ja tenien fins ara: no sortir de Bélgica, estar localitzables i atendre a les peticions que els faci la justícia belga.

Però els les han suavitzat una mica: ara no hauran de comunicar diàriament els seus moviments, de manera que poden moure's amb total llibertat per tot Bèlgica.

No canvia la seva situació

Així, doncs, finalment, la reactivació de l'euroordre s'ha posat en marxa a Bèlgica, però sense que això hagi canviat la situació dels tres consellers cessats pel 155.

La citació ha arribat gairebé dues setmanes després de rebre la petició des del Tribunal Suprem espanyol. Com va passar quan es va emetre la primera euroordre, tots tres s'han presentat voluntàriament a una comissaria de Brussel·les perquè fos la policia la que els posés a disposició de la fiscalia.

Comín, acusat de rebel·lió i malversació

Un cop allà, han declarat davant del jutge de guàrdia, que és qui ha pres la decisió. El mes de novembre passat, el jutge els va deixar en llibertat amb la condició que no sortissin de Bèlgica i estiguessin localitzables.

A partir d'aquí, la justícia belga haurà de decidir si els delictes que els imputa el jutge Llarena tenen equivalència en el Codi Penal del país.

A Toni Comín se l'acusa dels delictes de rebel·lió i malversació, mentre que Meritxell Serret i Lluís Puig han de respondre per desobediència i malversació.

Després d'Alemanya i el Regne Unit, Bèlgica és el tercer país que obre el procés per decidir sobre l'extradició de polítics independentistes catalans a la justícia espanyola.

Notícia relacionada: Costa diu que Puigdemont està disposat a seguir representant la presidència

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern empresonat
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut